ManşetSivil Toplum

“Hibakuşa’lar Olmasın!” Sergisi 5-12 Ağustos’ta Sinop ve Samsun’da

0

Nükleersiz.org tarafından düzenlenerek Türkiye ve Dünyada radyasyon mağduru olup sağlıklarını yitirenlere adanmış olan “Hibakuşalar Olmasın!” Sergisi  yine yola çıkıyor. Sergi bu kez,  6 Ağustos 1945 yılında Hiroşima’ya  ve ondan 3 gün sonra 9 Ağustos’ta, Nagasaki’ye ABD tarafından atom bombasının atılmasının  72. Yıl Dönümü Anmaları kapsamında Türkiye’nin ikinci Nükleer santral projesinin yapıldığı Sinop ve onun komşusu Samsun’da 5-12 Ağustos 2017 tarihleri arasında en altta belirtilen tarih-yer detaylarına göre ziyaretçileriyle buluşacak.

 

 

 

 

 

Adını Hiroşima ve Nagasaki’ye Atom bombası atıldıktan sonra radyasyona maruz kalmış olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanlar için kullanılan ve günümüzde genel anlamda radyasyona maruziyeti anlatan “Hibakuşa” kelimesinden alan sergi, uranyum madenleri, nükleer santraller,  nükleer atıklar ve nükler silahlanma  arasındaki bağlantıya dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Nükleersiz.org’un seçkisiyle Türkçe’ye kazandırılan  “Hibakuşalar Olmasın!” poster sergisi, 2014 yılında Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler (IPPNW) Almanya seksiyonundan Dr. Alex Rosen‘in öncülüğünde yürütülerek tamamen bilimsel içeriklerle hazırlanmış Türkiye’den önce Japonya’da ve Amerika’da gerçekleştirilmiş  50 posterlik “Dünya Genelinde Hibakuşalar/ “Hibakusha Worldwide Sergisi”nin bir parçası.

Sergi Türkiye’de  ilk olarak Çernobil Felaketi’nin 31. yıl anması haftasındaki etkinlikler kapsamında  28 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un ev sahipliğinde nükleer santral kurulması planlanan Mersin’de,  ikinci olarak da   13 Haziran günü Yeryüzü Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılan birer sunumun ardından bir hafta ziyarete açıktı.

Nükleer karşıtı Platform(SNKP)’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan Hibakuşalar Olmasın sergisi 5 Ağustos günü  Sinop Yaşlılar Dinlenme Evi’nde saat 18:00 itibariyle SNKP Dönem Sözcüsü Murat Şahin tarafından yapılacak açılış konuşması ve ardından Nükleersiz.org Proje Koordinatörü Pınar Demircan’ın tanıtım sunumuyla başlayacak.

Sergi,  9 Ağustos günü de Samsun TMMOB Samsun İl Koordinasyon Kurulu(İKK)’nun ev sahipliğinde Mimarlar Odası’nda saat 14.00 itibariyle aynı şekilde bir sunumla açılarak  12 Ağustos Pazar akşamına kadar ziyaretçileriyle  buluşacak.

Afiş dizayn:Şengül Çifçi / http://shengul.deviantart.com/

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.