Ekolojik YaşamManşet

Büyükada’da Yaşam için Su Kampı: Kâr için değil, yaşam için su diyenler buluşuyor!

0
2016 Yaşam İçin Su Yaz Kampı'nda film gösterimi

Büyükada bir kez daha Su Hakkı Kampanyası tarafından düzenlenen Yaşam İçin Su Yaz Kampı’na ev sahibi olacak. 25-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek yaz kampı geçen sene olduğu gibi Kartal Belediyesi’nin desteğiyle Büyükada Kartal Belediye Tesisleri’nde gerçekleşecek. Bu yıl kampta Adalar Kent Konseyi de yer alıyor.

Film gösterimlerinin, atölyelerin ve toplantıların yapılacağı yaz kampında yerel hareketlerden ve çeşitli kurumlardan konuşmacılar olacak.

Başvurunuzu gecikmeden yapın: Ücretsiz kampa son başvuru tarihi 6 Ağustos Pazar

Yaşam İçin Su Yaz Kampı’na katılım tamamen ücretsiz. Ancak kamp alanına en fazla 60 katılımcı alınabiliyor. Bu nedenle 6 Ağustos Pazar günü bitimine kadar http://www.suhakki.org  adresindeki başvuru formunu doldurmak gerekiyor. Daha sonra başvuru formunu dolduranlar arasından bir seçim yapılacak. 11 Ağustos Cuma günü ise seçilenlerin e-mail adresine başvuruyla ilgili bir e-mail gönderilecek. Konaklama Kartal Belediyesi’nin Büyükada Sosyal Tesisleri’nin çay bahçesi alanında herkesin kendi yanında getirdiği çadırlarda olacak. Belediyenin sağladığı yemekler de ücretsiz olacak.

Belediye tesislerinde yemek

Kamp alanına nasıl varılacak?

Öncelikle kampla ilgili teknik bilgi verelim. Kampımız 25 Ağustos Cuma akşamı başlıyor. Ama etkinlik alanına cuma günü saat 12.00’den itibaren giriş yapabiliyoruz. Etkinliği yapacağımız sosyal tesislere sabah 8.30, 9.30, 10.30 ve 11.30’da Kartal İskelesi’nden kalkan Prenstur tekneleriyle gelebilirsiniz. Ücreti gidiş-dönüş 10 TL. Bu saatler size uymuyorsa Büyükada’ya şehir hatları seferleri ile de gelebilirsiniz. Bu durumda konaklama tesislerine merkezde kiralayacağınız bisiklet ile ya da yürüyerek gelebilirsiniz. Kat edeceğiniz mesafe yaklaşık 3,5 kilometre. Dönüşü Prenstur tekneleri ile yapmak isterseniz ilk sefer saat 17.30’da olacak. Prens tur iletişime geçmek isterseniz telefonu şöyle: 0 216 473 11 15.

Kampta neler yapılacak?

Şimdi gelelim kampın içeriğine. Cuma akşamı 19.00’dan itibaren tanışma etkinliğiyle başlayacak olan kampın ilk gününde Dünya’da ve Türkiye’de su krizi başlıklı bir oturum olacak. Bu oturuma Özer Akdemir (Çevre muhabiri) ve Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası) konuşmacı olarak katılacak. Oturumun ardından saat 22.00’de Şişelenmiş Hayat (2012) adlı belgeselin gösterimi olacak. Nestle şirketinin dünyanın su varlıklarını nasıl gasp ettiğin, kirlettiğini ve insanları susuz bıraktığını anlatan bu belgesele üzerinden 5 sene geçmiş olmasına rağmen önemini ve geçerliliğini koruyor. Coca-Cola’nın İzmir’in yer altı sularından 1 milyon metreküpü nasıl çektiğini ve bu su için beş kuruş ödemediğini hatırlayın. Bu film aslında hepimizin hikâyesini anlatıyor.

2016 Yaşam İçin Su Yaz Kampı’nda film gösterimi

26 Ağustos Cumartesi günü ilk etkinliğimiz “Suyun metalaştırılması ve ambalajlı su sektörü” başlığında bir oturum olacak. Caner Gökbayrak (Doğader) bir zamanlar Su Kenti olarak bilinen Bursa’nın ambalajlı su şirketlerince nasıl kurutulduğunu anlatacak. Su Hakkı Kampanyası’ndan Akgün İlhan toplumsal direnişlerden de bahsedecek. Sonraki etkinlik ise “Mavi Topluluklar: Suyun ticarileştirilmesine hayır!” adlı bir atölye olacak. 2000’lerin başlarında kurulmuş olan Mavi Topluluklar, dünyanın çeşitli yerlerinde kamusal su hizmetlerini destekleyen ve ambalajlı su endüstrisine karşı çıkan pek çok sivil oluşumdan meydana geliyor. Cumartesi gününün üçüncü etkinliğiyse “Su gaspının farklı boyutları ve mücadeleler” adlı bir başka panel. Baraj ve HES projeleriyle ellerinden akarsuları alınanların da suyu gasp ediliyor, kentlerde su faturası ödeyemediği için suyu kesilen insanların da suyu gasp edilmiş oluyor. Halka su sağlamakla yükümlü su ve kanalizasyon işleri kar odaklı şirketler gibi çalışıp, alt yapıda gerekli yenilemeleri yapmadığında da temiz suya erişim hakkımız gasp edilmiş oluyor. Taş ocakçılığı, madencilik, yol, köprü, havalimanı gibi ulaşım projeleri, hafriyat yığma gibi faaliyetleri su varlıklarımızı doğrudan ve dolaylı kirlettiği için de su gaspına maruz kalıyoruz. İşte tüm bu su gaspı biçimlerinin fütursuzca yaşandığı Türkiye’de anlatılacak çok su gaspı hikâyesi var. Bunları eski CHP milletvekili ve Sosyal Haklar Derneği genel başkanı Melda Onur, Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nden Agit Özdemir ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı DAYKO’dan Nusret Türkkan Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki su gasplarını ve buna karşı yereldeki mücadelelerini anlatacaklar. Cumartesi gecesi 21.00’de Belo Monte: Selden Sonra (2016) adlı filmin gösterimi yapılacak. Brezilya’da Amazon Nehri’nin bir kolu olan Xingu üzerinde yapılmış olan Belo Monte adlı barajı anlatan bu belgeseli dev barajların ekosistemi, insan topluluklarını ve kültürleri nasıl yıkıp yok ettiğini anlatıyor.

2016 Yaşam İçin Su Yaz Kampı’nda bir oturum

Kampın son günü 27 Ağustos Pazar günü de yoğun bir etkinlik programı olacak.  “Su hakkı ve su mücadeleleri” başlığı altında yapılan ilk oturumda Su Hakkı Kampanyası aktivistleri Özdeş Özbay ve Akgün İlhan dünyadan ve Türkiye’de barajlar, HES’ler, kömürlü termik santraller gibi enerji projeleri için feda edilen su varlıklarımızı, madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleriyle kirletilen sularımızı, kentlerde hızla pahalanmasına rağmen kalitesi artmayan bilakis azalan su kirliliği vakalarını anlatacak. İkinci oturum ise “Tarihten günümüze Büyükada’da su” adı altında Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu’nun anlatımında gerçekleşecek. Bulutoğlu adaların su meselesini, su temini tarihini hiç bir yerde bulamayacağınız bilgilerle ilk elden anlatacak.  Son gün bir de Adalar Müzesi’nde Gül Bolulu’nun Sürgün Kayıkları adlı sergisine ziyaret olacak. 9 Temmuz – 30 Eylül tarihleri arasında açık olacak sergide tarih boyunca yelkenliler ve sandallarla gerçekleşen sürgünlerden esinlenilerek hazırlanan her yelkenin ve sandalın ayrı bir hikâyesi var. Kampın son etkinliğiyse Kapanış Forumu olacak. Bu forumda kamp boyunca yapılan etkinlikler, ele alınan meseleler ve önümüzdeki dönemde su hakkı için birlikte neler yapılabileceği tartışılacak. Kamp saat 17.00’de sona erecek.

Kamp Programı

25 Ağustos Cuma

19.00-19.30 Tanışma

19.30 – 20.30 Akşam yemeği

20.30 – 22.00 Dünya’da ve Türkiye’de su krizi

Konuşmacılar: Özer Akdemir (Çevre muhabiri), Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası)

22.00 Film gösterimi: Şişelenmiş Hayat / Bottled Life (2012)

26 Ağustos Cumartesi

08.30 – 10.00 Kahvaltı

10.00 – 11.30 Suyun metalaştırılması ve ambalajlı su sektörü

Konuşmacılar: Caner Gökbayrak (Doğader), Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası)

12.30 – 13.15 Öğle yemeği

13.30 – 15.30 Atölye: Mavi Topluluklar: Suyun ticarileştirilmesine hayır!

Kolaylaştırıcı: Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası)

16.00 – 18.00 Su gaspının farklı boyutları ve mücadeleler

Konuşmacılar: Melda Onur (Sosyal Haklar Derneği), Agit Özdemir (MEH), Nusret Türkkan (DAYKO)

18.15 – 19.30 Pankart ve çanta boyama atölyesi

19.30 – 20.30 Akşam yemeği

21.00 Film gösterimi: Belo Monte: Selden Sonra / Belo Monte: After the Flood (2016)

27 Ağustos Pazar

08.30 – 10.00 Kahvaltı

10.00 – 12.00 Su hakkı ve su mücadeleleri

Konuşmacılar: Özdeş Özbay (Su Hakkı Kampanyası), Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası)

12.30 – 13.15 Öğle yemeği

13.30 – 14.30 Tarihten günümüze Büyükada’da su

Konuşmacılar: Halim Bulutoğlu (Adalar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı)

14.45-15.45 Gezi: Sürgün Kayıkları/ Gül Bolulu, Adalar Müzesi

16.00-17.00 Kapanış Forumu

 

Haber: Akgün İlhan

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.