Kültür-SanatManşet

Jeanne Moreau hayata veda etti

0
Jeanne Moreau,  Jules ve Jim, 1962.

Fransız aktris, şarkıcı, senarist, yönetmen ve yapımcı Jeanne Moreau hayata veda etti.

AFP’nin haberine göre Paris Belediye Başkanı, 89 yaşındaki Moreau’nun evinde ölü olarak bulunduğunu söyledi.

Jeanne Moreau,  Jules ve Jim, 1962.

1928’de Paris’te doğan sanatçı Paris Konservatuvarı’nda oyunculuk eğitimi aldı. Büyük savaşı takip eden yıllarda, 1947’de Avignon Festivali’nde ilk kez sahneye çıktı. Sahnedeki başarısıyla kısa sürede Comédie-Française’ in en önemli başrol oyuncularından birisi oldu.

1951’den sonra sinema filmlerinde rol almaya başladı.

1958’de Louis Malle’nin yönettiği Elevator to the Gallows (İdam Sehpası) filmiyle beyazperde de dikkatleri üzerine çekti. Yönetmenin aynı yıl çektiği Les Amants (Âşıklar) filmindeki rolüyle sinemanın yeni Bardot’u olarak değerlendirildi.

1950’li yıllarda Avrupa sinemasında İtalyan Yeni Gerçekçilik akımının etkisi hissediliyordu. Bu akımın etkisi altında Fransa’da da Yeni Dalga akımı ortaya çıkıyordu ve Moreau, Yeni Dalga yönetmenlerinin de kısa zamanda ilgisini çekti.  1959’da Francois Truffaut’un The Four Hundred Blows (400 Darbe) filminde Köpekli Kadın karakteriyle yer aldı.

1960’da İngiliz tiyatro ve sinema yönetmeni Peter Brook’un Marguerite Duras’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı Moderato Cantabile (Yedi Gün Yedi Gece) filminde Jean- Paul Belmondo ile başrolleri paylaştı. Filmdeki rolü ona aynı yıl Cannes Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü getirdi. Ünlü oyuncunun aynı dalda BAFTA ve Cesar ödülleri de bulunuyor. 1975 ve 1995 yıllarında Cannes Film Festivali jürisinin başkanlığını üstlenen yıldız Cannes’da iki kez jüri başkanlığını üstlenen tek kadın sanatçı oldu.

François Truffaut ve Jeanne Moreau, Jules ve Jim filminin setinde, 1962

Moreau, Fransız Yeni Dalga akımının en önemli yönetmenlerinden Francois Truffaut’un, Henri Pierre Roche’nin romanından sinemaya uyarladığı ve yönetmenin 400 Darbe ile birlikte en iyi iki filminden birisi olarak kabul edilen Jules ve Jim filmindeki Catherine rolüyle, 1960’lı yıllara damgasını vuran Fransız Yeni Dalga Sineması’nın en önemli figürü oldu ve tüm dünyada tanındı.

Film büyük savaştan parçalanarak çıkan Avrupa fonunda, aynı kadına âşık iki erkek üzerinden, kadın-erkek ilişkilerinde sadakat ve bağlılık kavramlarının, dostluğun, aşkın ve yıkımın irdelendiği bir film olarak kendinden sonra gelen yönetmenleri de etkiledi. Jules ve Jim “üç kişilik aşk” teması üzerine kurgulanmış senaryosuyla, naif karakterleriyle, tadına doyulmaz replikleri, müzikleri ve dantel gibi örülmüş şiirsel siyah-beyaz görüntüleriyle sinema tarihinin en etkileyici filmlerinden birisi oldu.

Jeanne Monroe daha sonra aralarında Jean-Luc Godard, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Joseph Losey, Luis Bunuel, Jean Renoir, Jean Cocteau, Jean Genet, Marguerite Duras, Elia Kazan, John Frankenheimer, Reiner Werner Fashbinder, Luc Besson ve Wim Wenders gibi dünya sinemasının önemli isimleriyle çalıştı, elliye yakın filmde rol aldı.

Jules ve Jim filmindeki rolü kadar, filmde seslendirdiği  “Le Tourbillon” parçasıyla da kulaklarımızda yer edinen şarkıcılık kariyerini üç albümle taçlandıran Jeanne Moreau 89 yaşında Paris’te hayata veda etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sanatçının ölümünün ardından paylaştığı gönderide “Sinema ve tiyatro efsanesi Jeanne Moreau, yaşamın karmaşasını mutlak özgürlük ile harmanlayan bir sanatçıydı” diyordu.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.