KadınManşet

Kadınlar Kadıköy’de haykırdı: “Kıyafetime karışma!”

0

Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar “Kıyafetime karışma” diyerek Kadıköy sokaklarında yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde “Kıyafetime karışma”, “Müftülük işine bak hayatımıza karışma” pankartı ile “Herkesin kıyafetine kimse karışamaz”, “İstediğimizi giyer, istediğimizi yaparız”, “Farklılığımız zenginliğimizdir’,” Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”,” Ayşegül Terzi burada”,” Kadın kadındır, Çiçek babandır”,” Özgürlük doğamızda var”,” Özgecan Arslan burada” dövizleri taşıdı.

Sokaklarda “Susma haykır translar vardır”, “Kıyafetime karışma”, “Tayyip kaç kaç kaç kadınlar geliyor”, “Ne istersek giyeriz her yerde de gezeriz”, “Jin Jiyan azadi”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”,”Kadınlar birleşin mücadele büyüdü” “Direne direne kazanacağız” sloganları atan kadınlara çevreden alkışlarla destek geldi.

Yürüyüş sonrası yüzlerce kadın Rıhtım’da toplandı. Burada Sanatçı Yonca Evcimik ‘Haddini bil, kendine gel’ şarkısını söyledi.

‘Artık yeter’ diyoruz

Kadınlar adına açıklamayı Dilber Sünnetçioğlu yaptı. Sünnetçioğlu, kadınların, kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğradığına dikkat çekerek, “Kadınlar için “adalet” sağlanmış olsaydı başka kadınlar artık kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğramayacaktı. Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar bugün “artık yeter” diyoruz. Ne zaman ne giyeceğimize nereye gideceğimize biz karar veririz. Kıyafetimize karışmayın, pembe vagonlarla bizleri ayrıştırmaya çalışmayın” dedi.

Saldırıya uğrayan kadınlara toplumun destek olduğunu söyleyen Sünnetçioğlu,”Saldırılara toplum büyük tepki gösterdi, saldırıya uğrayan kadınların mücadelesine ses oldu. Şimdi saldırganları koruyan devlet, söylem ve uygulamalarıyla saldırılara davet çıkaran devlet, nüfus yasası değişikliği ile çocuk yaşta evliliklerin kapısını açan tasarısıyla karşımıza çıkıyor.. Bir kez daha haykırıyoruz: çocuk istismarının önünü açan o “utanç önergesi”ni tüm dünya görüşünden kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte mücadele ederek, Meclis’in kapısına dayanarak geri çektirdik. Tekrardan türlü yöntemlerle karşımıza çıkarmanıza, yasanın geçmesine asla izin vermeyeceğiz. Artık yeter! Kararlarımız bizimdir. Artık kadınlara dayatılan ‘onu giyme, orada yürüme, böyle kahkaha atma’ sözleri bizlere darp olarak, cinayet olarak dönüyor. Yaşam tarzımıza yönelik söylem ve uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir” diye konuştu.

‘Hayatın içindeyiz, olmaya devam edeceğiz’

Sünnetçioğlu son olarak şunları söyledi: “Nasıl ki atılan ilk tekmede olduğu gibi, sözlü veya fiziki saldırıya uğrayan kadınları yalnız bırakmadıysak, seslerine ses olduysak, bugün de burada direnişimizi sürdürüyoruz. “Bacaklarımız açık da olabilirdi” dedik, “İstediğimiz gibi giyiniriz, istediğimiz saatte istediğimiz yerde oluruz” dedik. “Özgürlüğümüzden vazgeçmeyeceğiz, pes etmek yok” dedil. Şimdi de inadına istediğimiz gibi giyinmeye, bu konuyu direniş alanına çevirmeye kararlıyız. Kadınlara adaletin sağlanması için en önde yürüyen bizler şimdi “Kıyafetime karışma” diyoruz.

Nasıl giyineceğimize dair kararlar, biz kadınlarındır. Ne giyeceğimize, nerede ne zaman yürüyeceğimize, hangi toplu taşıma aracını kullanacağımıza, hangi vagona bineceğimize elbette biz karar veririz. Buna kimse karışmaz. Çocuk istismarının, kadına ayrımcılığın önünü açan nüfus tasarısına da en yüksek perdeden “Hayır” diyoruz.Sessiz kalmıyoruz, artık yeter! Hayatın içindeyiz ve olmaya devam edeceğiz.”

(Evrensel)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.