Türkiye

Cumhuriyet davasında ara karar bekleniyor

0

Pazartesi günü başlayan Cumhuriyet davasında bugün mahkemenin ara kararını açıklaması bekleniyor. Duruşmaya 14.15’te bir saatliğine ara verildi.

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri dahil 12’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada bugün beşinci güne girildi. Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Musa Kart’ın aralarında yer aldığı sanıklar, savunmalarını yaptığı dört gün içerisinde kendilerine yöneltilen suçlamaları çürütmeye çalıştı. Mahkemenin bugün ara kararını açıklaması bekleniyor.

Dünkü duruşmada Cumhuriyet Vakfı Başkanı olan Orhan Erinç, vakıf üyesi Hikmet Çetinkaya ve yazar Aydın Engin ile Cumhuriyet avukatları Fikret İlkiz ve Tora Pekin’in savunmaları dinlenmişti.

Davanın beşinci gününde sanık avukatlarının savunmalarının ardından duruşmaya 14.15’te bir saatliğine ara verildi.

Çağlayan’da gazeteciler için nöbet

Cumhuriyet davasının görüldüğü Çağlayan Adliyesi’nin önü sabah saatlerinden bu yana eylemlere sahne oluyor. Cumhuriyet Davası Koordinasyonu, gazetecilere özgürlük için adliye önünde nöbet tutma çağrısında bulundu. Öğle saatlerinde bir araya gelen destekçiler, ara karar çıkana kadar nöbet tutacak.

Cumhuriyet davasında yargılananlara destek veren sanatçı ve yazarların da “Sanatçılar Yürüyor” ismiyle İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde nöbet tutacağı bildirilmişti.

Duruşma sürerken, aralarında CHP milletvekili Barış Yarkadaş’ın da bulunduğu destekçiler, adliye önünde hep birlikte yüksek sesle Cumhuriyet gazetesi sayfalarını okudu.

7,5 yıldan 43 yıla kadar hapis talebi

Cumhuriyet çalışanlarından 17 kişi “silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme”, 1 kişi “silahlı terör örgütü üyesi olma” 1 kişi ise “silahlı terör örgütü yöneticisi olma” suçlamalarıyla yargılanıyor. Sanıkların 7,5 yıldan 43 yıla kadar hapsi isteniyor.

Davada tutuklu yargılanan isimler; Gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, Okur Temsilcisi Güray Öz, Köşe Yazarı Hakan Kara, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Karikatüristi Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Avukat M. Kemal Güngör ve Muhabiri Ahmet Şık. Almanya’da bulunan gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ise dosyada “firari sanık” olarak bulunuyor.

Şık’ın savunması

Cumhuriyet davasının üçüncü gününde ifade veren Ahmet Şık ise mahkeme heyetine, herkesin Gülen cemaatinden korktuğu bir dönemde “İmamın Ordusu” adıyla bir kitap yazdığını hatırlattı.

Şık, terör örgütleri ile ilgili hakkındaki suçlamalara, “Ben gazeteciyim. Bütün örgütler benim için haberdir. Burada gazetecilik yargılanıyor. Nokta” cevabını verdi.

“Söylediklerim savunma veya ifade değil. Aksine ithamdır” diyen Şık, gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterilmeye çalışıldığını belirtti. Şık, “Dün gazeteciydim. Bugün gazeteciyim. Yarın da gazetecilik yapmaya devam edeceğim” dedi. Şık, mahkemedeki sözlerini “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” diyerek tamamladı.

 

(DW Türkçe)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.