ManşetTürkiye

Açlık grevindeki iki eğitimci AİHM’in talebiyle muayene edildi

0

İşlerine dönmek için açlık grevlerini sürdüren tutuklu eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) talebi üzerine Numune Hastanesi’nde muayene edildi.

İki eğitimcinin açlık grevi bugün 141’inci gününe girdi. Avukatlarının tutukluluğa itirazı Anayasa Mahkemesi’nce reddedilmiş, bunun üzerine AİHM’e başvurulmuştu. AİHM, sağlık durumları kritik düzeye ulaşan Gülmen ve Özakça’nın muayene edilmesini istemişti.

Cumhuriyet’ten Şeyma Paşayiğit’in haberine göre önceki gün Numune Hastanesi’ne götürülen Gülmen ve Özakça’nın sağlık raporları Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Uzman Doktor Şebnem Korur Fincancı, uzun süreli açlık grevlerinde vücutta görülen değişimlerle ilgili şu bilgileri verdi:“Organlar ve dokular küçülüyor. Böylelikle bulaşıcı hastalıklara açık oluyorlar, bağışıklık sistemi zarar görmüş oluyor. Daha önceki olgulara baktığımızda açlık grevlerinde bulaşıcı hastalıklarla ilgili ölümler görüyoruz. Beyin dokusunda değişimler ve kasla ilgili sorunlar ortaya çıkabiliyor.”

Korur iki eğitimcinin B1 vitamini kullanarak bu sorunları daha geç görmeyi amaçladığını belirtti: “Bu bir protesto ve ölmeyi beklemiyorlar, bu bir intihar değil. İnsanların seslerini duyurmak için başka bir yol olmadığını düşündükleri koşullarda kullandıkları bir protesto yöntemi. Uzun süreli açlık grevinde beyin dokusunda hasarlar olabilir. Bilinçleri uzun süre açık kalıyor ama zorluklar ortaya çakacaktır.”

 

(Cumhuriyet, Diken)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.