Günün ManşetiManşetTürkiye

İstanbul’da iklim felaketi: Ceviz büyüklüğünde dolu, fırtına, yıldırım, sel

0

İstanbul’da akşam üzeri başlayan şiddetli fırtına, dolu ve yağmur hayatı felç etti. Akşam 18:00 civarında havanın aniden kararmasının ardından başlayan gökgürültülü sağanak yağış ve dakikalarca devam eden ceviz büyüklüğünde dolu çok sayıda aracın ve evin camlarının kırılmasına, pek çok binanın çatı, duvar ve tentelerinde hasara neden oldu.

Fırtına, düşen yıldırımlar ve şiddetli yağış nedeniyle Gezi Parkı’nda ve başka bazı yerlerde ağaçlar devrildi. Şişli’de Ermeni mezarlığının bir duvarının yıkılması nedeniyle yaralıların olduğu bildiriliyor. Haydarpaşa’da ise bir vincin yakıt tankları üzerine devrilmesi sonucunda patlama oldu. Kağıthane’de bir tesise yıldırım düşmesi sonucunda yangın çıktı.

Karaköy’den kalkan 18:00 Kadıköy vapuru ise kayalıklara çarptı. Yolculara can yeleklerinin giydirildiği vapur bir süre sonra Kadıköy’e yanaştı. Bandırma’dan gelen Adnan Menderes feribotu ise Yenikapı’da iskeleye yanaşırken Orhangazi adlı feribota çarptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, akşam saatlerinde İstanbul’da etkili olacak olan şiddet yağış nedeniyle vatandaşları uyardı.

İstanbul’da Temmuz ayında yağan şiddetli dolu ve fırtına, iklim değişikliği nedeniyle sıklığı ve şiddeti artan aşırı hava ve iklim olaylarının tipik bir örneği. Uzmanlar bu tür felaketlerin iklim değişikliğinin yarattığı yeni normal olduğunu ve bu felaketlerle karşılaşmamak için iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının salımnın azaltılmasının ve uyum için önlemler alınmasının zorunlu olduğunu belirtiyor.

(Yeşil Gazete, Televizyonlar, T24)

You may also like

Comments

Comments are closed.