Doğa MücadelesiManşet

Danıştay’ın “madencilik yapılabilir” kararının ardından Cerattepe’de çevre katliamı başladı

0

Artvin Cerattepe’de Danıştay’ın “madencilik yapılabilir” kararının onaylanmasının ardından çalışmalarına başlayan şirket, ağaç katliamına ve bölgedeki büyükbaş hayvanların zehirlenmesine neden oldu. Bölgede bir insanlık suçu işlendiğine dikkat çeken Yeşil Artvin Derneği’nden Neşe Karahan, Artvin’i yok edecek tehlikeye karşı mücadele çağrısı yaptı.

Gazete Şujin’den Evrim Kepenek’in haberine göre Artvin’in güzellikleri ile ünlü Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde, Rize idare Mahkemesi tarafından verilen “madencilik yapılabilir” kararının Danıştay 14. Dairesi’nce onanmasının ardından, maden şirketi faaliyetlerine başladı. Henüz tam olarak çalışmalarına başlamayan şirketin, daha ilk tünel çalışmasında bile onlarca ağacın katledilmesine ve bölgedeki büyükbaş hayvanların zehirlenmesine neden olduğu görüldü.

İşletme izni 22 hektardan 240 hektara çıkarıldı

Yeşil Artvin Derneği’nden Neşe Karahan

Yeşil Artvin Derneği’nden Neşe Karahan, Danıştay’ın bu kararına ilişkin hukukçuların özel bir çalışma yürüttüklerini ve yakın zamanda Anayasa Mahkemesi’ne Danıştay kararının iptali talebi ile bir başvuru yapılacağını söyledi. Artvin Valiliği’ne de bilim insanlarından oluşan bir heyetin bölgede inceleme yapması için bir dilekçe verdiklerini bildiren Neşe, maden şirketinin işletme izninin 22 hektarlık bir alanda olmasına rağmen bunun 240 hektara çıkarıldığını duyduklarını da belirtti. Neşe, bu plan değişikliğinin iptaline ilişkin de Rize İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını aktardı.

Tünelle birlikte Artvin’in yok olma süreci başladı

Maden şirketinin ilk tüneli açtığını kaydeden Karahan, “Bu tünelle birlikte Artvin’in yok olma süreci de başlamış oldu. Bilimsel ve hukuki olarak da madenin Artvin’i yok edeceğinin açık olduğu ortada. Bunu herkes biliyor, hukuken de biliniyor bilimsel olarak da biliyorlar. Ancak kimse bunu durdurmuyor. Bu katliama kimse ‘dur’ demiyor” dedi.

Henüz tünel aşamasında ortaya çıkan kirliliğin bile katliamın boyutlarına dair ip uçları verdiğini söyleyen Neşe, tehlikenin bir an önce durdurulması gerektiğini dile getirdi.

‘Sadece Artvin’in sorunu değil, insanlık suçu’

Madenciliğin sadece Artvin’de yaşayan 25 bin insanın sorunu olmadığının altını çizen Karahan, “İnsanlık suçu işleniyor. Doğadaki bütün canlılar açısından suç işleniyor, gelecek nesillere bırakmamız gereken bir dünya mirası açısından bir suç işleniyor. İnsanlık suçu işleyenler, dilerim bir an önce bunu yapanlar bu katliamdan vazgeçerler” dedi.

AKP’li vekile cevap: Ölüme alışmayacağız

AKP’li Artvin milletvekili İsrafil Kışla’nın mecliste yaptığı konuşmada, Artvin halkının barajlara alıştığı gibi madene de alışacağını söylemesine de tepi gösteren Nur Neşe Karahan, konuşmanın inanılmaz derecede korkunç olduğunu belirtti. “Artvin adını konuşan herkes daha bilinçli konuşmalı” diyen Karahan, son olarak şunları söyledi:

“Burada doğayı yok etmelerine alışmayacağız, vazgeçmeyeceğiz. Gıdım gıdım ölüme alıştırmak istiyorlar. Biz buna alışmayacağız. Artvin halkını buna mecbur kılmaya çalışıyorlar bunu kabul etmiyoruz. Bütün canlılar adına utanç duyuyorum. Dilsiz canlılar adına da utanç duyuyoruz. ‘Ölüm size gelecek, yok oluşunuza alışacaksınız’ diyor, biz bu söylemi kabul etmiyoruz.”

 

(Gazete Şujin)

You may also like

Comments

Comments are closed.