Doğa MücadelesiManşet

Brezilya’nın yerli halkları atalarının mezarlarını korumak için HES şantiyesini işgal etti

0

Brezilya’da yerliler HES şantiyesini işgal etti. Yerliler atalarının mezarlarının yerinden edilmesine karşı direniyor.

16 Temmuz Pazar günü başlayan, Sao Manoel Hidroelektrik Santrali’nin (HES) şantiyesi, Munduruku kabilesinin 200 üyesi tarafından işgal edildi.

Munduruku kabilesi, inşaat alanında olduklarına inandıkları kültürel ve dinsel alanlarına saygı duyulmasını talep ediyor. Yerliler, Sete Quedas şelalesi ve mezarlıkların bulunduğu alanlar ihlal edildi ve yok edildi. Munduruku halkı tarafından kaleme alınan bildiride, “Atalarımız ağlıyor, Teles Pires ve Tapajós Rivers nehirleri yok oluyor. Anayasa tarafından teminat altın alınmış olan ve çok sayıda yerlinin kanına mal olmuş haklarımız ihlal ediliyor” deniyor.

Protestocular inşaatın işgaline yetkililer topraklarından ve mezar alanlarından çekilene kadar devam edileceğini söylüyor. Munduruku halkı da, atalarının kemiklerinin içinde olduğu ‘urn’ların (cenaze kalıntılarının içinde saklandığı vazo şeklinde kaplara ‘urn’ deniyor) mezar alanlarından çalındığını belirterek şirketin bunları geri getirmesini istiyor. Yerliler şirket çalışanlarının urnları Şamanlar’ın katılımıyla eski yerlerine geri gömmesini talep ediyor.

İşgal hareketinin başındakilerden biri olan Maria Leusa Kabá da, “Kutsal topraklarımızın yıkımına şahit olduğum için derinden üzgünüm. Kadınların burada açılan yaraları onarmak için güçlü durması gerekiyor” diyor.

 

(Birgün, Karadeniz İsyandadır)

You may also like

Comments

Comments are closed.