ManşetTürkiye

‘Sanıksız ve failsiz(!)’ katliam: Suruç Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 kişi anılıyor

0

Suruç’ta düzenlenen canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenler katliamın ikinci yılında yapılacak çeşitli etkinliklerle anılacak. Mezarları başlarında anılacak olan 33 düş yolcusu için ayrıca pek çok kentte adalet nöbeti ve yürüyüş yapılacak.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’de radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in saldırısı sonucu hayatını kaybeden 33 kişi, katliamın ikinci yılında anılacak.

Bugün mezarları başlarında anılacak olan 33 düş yolcusu için, katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi başta olmak üzere pek çok kentte de anma etkinlikleri düzenlenecek.

Eş zamanlı anma programı

Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı’nda, Nazegül Bahar Boyraz Küçükyalı Mezarlığı’nda, Duygu Tuna, Cemil Yıldız ve İsmet Şeker Gazi Mezarlığı’nda, Polen Ünlü ve Hatice Ezgi Sadet Ihlamurkuyu Mezarlığı’nda Vatan Budak Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığı’nda, Büşra Mete ve Alper Sapan Kurtköy Mezarlığı’nda, Mert Cömert Samsun Bafra Mezarlığı’nda, Kasım Deprem ve Osman Çiçek Urfa Suruç Mezarlığı’nda, Veysel Özdemir Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda ve Nazlı Akyürek Diyarbakır 450 Evler Mezarlığı’ndaki mezarları başında anılacak.

Adalet nöbetleri ve yürüyüş

Suruç’ta yaşamını yitirenler pek çok kentte yapılacak etkinliklerle anılacak.

Suruç’ta, katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde saat 11.50’de anma yapılacak.

İstanbul’da Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla yapılacak etkinliğin adresi, her ayın 20’sinde ailelerin buluştuğu Kadıköy Halitağa Caddesi’nde saat 18.00’da gerçekleştirilecek. Burada ‘Adalet Nöbeti’ tutulacak.

Gençlik örgütlerinden ortak yürüyüş

Gençlik örgütleri ise saat 19.00’da İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Süreyya Operası önünde bir araya gelerek Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüyecek.

İzmir’de de saat 19.00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir anma yapılacak.

Ayrıca Adana’da saat 18.00’da Atatürk Parkı’nda, Ankara’da saat 19.00’da Sakarya Caddesi’nde, Samsun ve Diyarbakır’da ESP il binalarında anmalar yapılacak.

Avrupa’da çeşitli yerlerde anma

Avrupa’da ise İsviçre’nin Basel kentinde, Fransa’nın Bordeaux ve Paris kentlerinde, Almanya’nın Berlin kentinde, Hollanda’nın Den Haag kentinde, İngiltere’nin Londra kentinde bugün anmalar yapılacak.

Almanya’nın Köln kentinde de 21 Temmuz’da bir anma gerçekleştirilecek. Suruç yaralısı Mehmet Lütfü Özdemir’in katılımıyla 22 Temmuz’da Frankfurt’ta, 23 Temmuz’da da Köln’de söyleşi ve anmalar düzenlenecek.

Dosyada bir arpa boyu yol alınmadı

Suruç Katliamı mağdurlarının avukatları, saldırının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen dava dosyasında kayda değer bir ilerleme olmadığını söylediler. Avukat Gülhan Kaya, “Soruşturma nasıl büyük bir ciddiyetsizlikle başladıysa yargılama süreci de aynı ciddiyetsizlikle devam ediyor” dedi. Avukat Sevda Çelik Özbingöl ise, dosyanın sanıksız ve failsiz bırakılmak istendiğini vurguladı.

Suruç Katliamı sonrası farklı kentlerde peş peşe patlamalar meydana gelirken, üzerinden 2 yıl geçen davada ise bir arpa boyu yol alınmadı. İki yıl içinde 3 soruşturma savcısı, bir kez de mahkeme heyeti değiştirildi. İlk günden itibaren davaya “gizlilik” ve “yayın yasağı” getirildi.

(İlerihaber, Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.