DünyaManşet

Merkel aktivistlerin tutuklanmasını kınadı: Tutuklama kararı tamamen haksız

0

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin aralarında bir Alman vatandaşının da bulunduğu altı aktivisti tutuklama kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Angela Merkel, Büyükada’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanan aktivistlerden Alman eğitmen Peter Steudtner için verilen kararın “tamamen haksız” olduğunu söyleyen Merkel, “Alman hükümeti olarak bunu kınıyoruz” dedi.

Salı günü yaptığı açıklamada Merkel, kararın Türkiye’de “masum insanların adalet sisteminin çarkına takıldığına” başka bir örnek daha teşkil ettiğini belirtti.

10 insan hakları savunucusu İstanbul Büyükada’da yaptıkları toplantıdan sonra kaldıkları otelde gözaltına alınmış, yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı. Aktivistlerden Steudtner dahil altısı tutuklanmış, dördünün adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Tutuklanan isimler arasında Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Direktörü İdil Eser de bulunuyor.

“Bu Türkiye’deki hukuk için bir sınavdır”

Uluslararası Af Örgütü’nden Andrew Gardner, aktivistlerin tutuklandığı gün mahkeme önünde yaptığı açıklamada, “Bu Türkiye’deki hukuk için bir sınavdır” demişti.

Örgütün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, toplantının amacının “zor şartlar altında insan hakları savunuculuğu yapmak” olduğunu söyledi.

Gardner, şu ifadeleri de kullanmıştı:

“Bugün mahkemeye çıkıyor oluşumuz Türkiye’deki şartların da zor olduğunu gösteriyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’15 Temmuz’un devamı için toplandılar’ demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise insan hakları savunucularının ’15 Temmuz’daki darbe girişiminin devamını getirmek’ için toplantı yaptıklarını söylemişti.

Erdoğan kendisi belediye başkanıyken hapse atıldığında Af Örgütü’nün serbest bırakılması için kampanya yaptığı hatırlatılınca, “İnsan hakları savunucusu dediklerinin, benimle ilgili yapmış oldukları açıklamanın neticesi ne oldu? Neticesi benim 4 ay 10 gün hapiste yatmış olmamdı. Yaptığım sadece bir şiiri okumaktı. Söyledikleriniz Büyükada’da niye toplanmıştı. Onlar adeta 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdir. Gelen istihbarat üzerine gözaltına alınmışlardır” demişti.

(BBC Türkçe, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.