ManşetTürkiye

“Bozcaada’da caz festivaline evet, ormanlık alanda olmasına hayır!”

0

Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinin nadir koruluklarından biri olan Pavli Çamlığı’nda yapılması planlanan caz festivali, tepki topladı. Bu tür organizasyonların insan hataları nedeniyle oluşacak tehlikelere açık olduğu, orman ekosistemine zarar vereceğini söyleyen Bozcaada Forumu, “Bozcaada’da caz festivaline evet, ormanlık alanda olmasına hayır” dedi.

Bozcaada’nın nadir koruluk alanlarından biri olan ve ada ekosistemi açısından hayati önem taşıyan Pavli Çamlığı, ticari faaliyet göstermeye hazırlanan bir şirketin eğlence dekoru yapılmak üzere. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bozcaada Forum, 28-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında düzenleneceği duyurulan Bozcaada Caz Festivali’nin ormanda düzenlenmesine karşı çıktı. Bozcaadalı yaşam savunucuları bu gibi kitlesel organizasyonların; yangın, gürültü ve çevre kirliliğine yol açtığı ve bölgenin ekosistemini tahrip ettiğini belirttikleri açıklamada bu amaçla yürütülen inşaat faaliyetlerinin şimdiden doğaya zarar verdiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca Bozcaada’da bu gibi etkinliklerin yapılabileceği uygun mekanların bulunduğu belirtildi.

20 yıl önce set projeksiyonu nedeniyle orman yok olmuştu

Bozcaada Doğayı Koruma Kültür ve Sanat Derneği de yaptığı açıklamada; 20 yıl önce de Ova mevkiindeki ormanlık alanda bir set projeksiyonunun yere düşmesi sonucu yangın çıktığını ve dünyada eşi ve benzeri olmayan çamlığın içindeki hayvanlarla birlikte yanıp kül olduğunu hatırlattı. Açıklamada, “Adında, ‘kültür’ ve ‘sanat’ kelimeleri bulunan bir dernek olarak; ‘kültür’ denilen kavramın, teknoloji ve sanatı yorumlama biçimi olduğunu; ilgililik, yerindelik ve uygunluk ile uyum içinde bulunmayan yorumlama biçimlerinin “kültürsüzlük” olduğunu, adında, “doğayı koruma” kelimeleri bulunan bir dernek olarak; Pavli Çamlığı Ormanı’nın yukarıda arz edilen gerekçeler nedeniyle şimdi ve gelecekte, kesinlikle konser v.b. kitlesel etkinliklerinde kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz” dendi.

Forumdan açıklama

Bozcaada Forum’un açıklaması şöyle:

“Bozcaada Forum’dan Kamuoyuna Duyurulur;

Ada halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılan Pavli’nin Çamlığı’nda geçen yıl ticari amaçlı bir yapı inşa edildi. Henüz inşaat aşamasındayken çevrede evi olan ve bölgede ikamet edenlerle birlikte yapının ve etrafındaki orman alanının düğün ve kalabalık organizasyonlar gibi çevreye gürültü, kirlilik ve orman yangını tehlikesi üreterek zarar verebilecek faaliyetlerde kullanımını önlemek amacıyla imza topladık. Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığına dilekçeler verdik. Anlaşılan o ki yapı ve kullanım izinleri Orman ve Su İşleri Bakanlığından alındığı için, Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığı bu konuda bir söz sahibi olamıyor.

Bozcaada’nın az sayıdaki orman alanlarından biri olan Pavli Çamlığı’nda ticari faaliyet göstermeye hazırlanan şirketin 28-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında düzenleyeceğini duyurduğu Bozcaada Caz Festivaline aşağıdaki sebeplerden dolayı Bozcaada Forum olarak karşı çıkmaktayız.

– Ormanlar, festival, konser ve kitlesel yoğunlukta katılımlı organizasyonların yapımına uygun değildir.
– Kitlesel yoğunluğu yüksek katılım olan organizasyonlarda güvenlik, yangın, gürültü ve çevre kirliliği gibi konularda zafiyetlerin yaşanacağından kaygı duymaktayız.
– Bu tür etkinliklerin geleneksel hale gelmesi ile bölgenin ekosistemine uzun vadede zarar vereceğini düşünmekteyiz.
Yukarıda sıralamış olduğumuz bu sorunlara aşağıdaki çözüm önerilerini sunmaktayız:
– Bozcaada’da festivaller için uygun alanlar Cumhuriyet Meydanı ve Bozcaada kalesinin içini gösterebiliriz.
– Etkinlik kent merkezinde yapıldığında ortaya çıkması muhtemel güvenlik, yangın, vb konularda yaşanabilecek zafiyetlerin daha kolay önüne geçilebileceğine inanmaktayız.

Orman, insanın doğayla baş başa kalıp dinleneceği, huzur bulacağı, yürüyüşler ve en fazla piknikler yapabileceği bir yerdir. Kuşların, böceklerin, kaldıysa eğer tavşanların kaçıp terk edeceği bir orman, yakın bir zamanda orman olmaktan çıkacaktır. Tüm bu nedenlerden ötürü ormanlık alan ve sahillerin yoğun katılımlı organizasyonlara uygun olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bilindiği gibi bu orman alanında oldukça yaşlı çam ağaçları bulunuyor, şimdiden iki büyük ağacın kuruyup sarardığı uzaktan bile görülebiliyor. Yaşlı ağaçların yerine yenilerinin yetişebilmesi için, doğal ortamda orman zemininin kendi haline bırakılması, kendiliğinden çıkan fidanların büyümesine olanak tanınması zorunlu. Oysa daha inşaat aşamasında malzeme getiren kamyonlar zemini ezip bozmuş, sıkışıp sertleşen toprak alan daha da genişlemiş ve burada ormanın kendini yenileme imkânı ortadan kaldırılmış.

Böyle bir organizasyonun ormanlık alanda yapılmasında ısrar edilmesi iyi niyetli olmayıp işletmenin yalnızca kendi tanıtımını ve kazancını düşündüğünün en büyük göstergesidir. Bozcaada’da Caz Festivaline EVET, Ormanlık alanda olmasına HAYIR!

Bozcaada Forum”

(Kuzey Ormanları, T24)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.