ManşetTürkiye

Erdoğan’dan OHAL itirafı: Grev tehdidi olan yere OHAL’den istifade ederek müdahale ediyoruz

0

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kabul Salonu’nda 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin birinci yılı kapsamında düzenlenen etkinlikte yabancı sermayeli yatırımcılarla buluştu.

TOBB’da düzenlenen toplantıda yatırımcılara seslenen Erdoğan, “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz” diyerek, OHAL’i işçilerin anayasal hakkı olan grev hakkını gasp etmek için kullandıklarını itiraf etti.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda OHAL ile uğraşıp duruyorlar. OHAL olmamış olsaydı bu kadar rahat, bu kadar huzurlu olarak bu adımlar atılamazdı. OHAL’in sınırlarını da biz belirleriz. OHAL’i biz iş dünyamız daha rahat çalışsın diye yapıyoruz. Soruyorum: İş dünyasında herhangi bir sıkıntınız, aksamanız var mı? Biz göreve geldiğimizde Türkiye’de OHAL vardı, ama bütün fabrikalar grev tehdidi altındaydı. Hatırlayın o günleri. Ama şimdi grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz. Çünkü iş dünyamızı sarsamazsınız. Bunun için kullanıyoruz biz OHAL’i.”

İşçiler ‘millet’ten değilmiş!

Erdoğan’ın bu itirafına işçi kesiminden tepki yağdı. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “’Millete karşı değil’ dedikleri OHAL için şimdi ‘grev tehdidi olan yere müdahalede kullanıyoruz’ diyorlar. Yani işçiler ‘millet’ten değil! Bu samimi açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“OHAL’in acısını çeken biziz”

Erdoğan’a bir tepki de OHAL döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla grevi yasaklanan Birleşik Metal-İş’ten geldi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Erdoğan, OHAL gerekçesi olarak terör olaylarıyla, işçilerin demokratik hak alma araçlarından biri olan yasal grev hakkını kullanmalarını bir tutup yıllardır işçilerin, emekçilerin ensesinde boza pişiren AKP zihniyetini açıkça ortaya koydu. OHAL’i ilan ettiklerinde ‘Biz OHAL’i millete değil, devlete ilan ettik’ demişlerdi. İşçiler de en az işverenler kadar bu ülkenin vatandaşları. Ama OHAL’in acısını çeken biziz. Binlerce işçimizin grev hakkı gasp edildi. Sendikal örgütlenmelerde işverenin tutumuna karşı ortaya koyduğumuz mücadele OHAL gerekçesiyle engelleniyor. Valilik genelgeleri nedeniyle hiçbir yerde basın açıklaması yaptırılmıyor, fabrika önlerinde eylem gerçekleştirilmiyor. Kocaeli, Gebze ve Bursa’da biz bunun sıkıntısını çokça yaşadık, hâlâ yaşıyoruz” dedi.

“İşçiler bu gaflet uykusundan uyanmalı”

Serdaroğlu, “Türkiye’de çalışan işçi arkadaşlarımız, hükümetin ve uyguladığı politikaların kendilerine ne kadar zarar verdiğini görmelerine rağmen henüz gaflet uykusundan uyanabilmiş değiller. Uyanmadıkları sürece de devleti yönetenler patron toplantılarında bu kadar cesaretli şekilde bunları dile getirmeye devam edecekler” diye konuştu.

OHAL döneminde yasaklanan grevler

OHAL’in 21 Temmuz 2016’da ilan edilmesinden bugüne 5 grev yasaklandı. AKP döneminde yasaklanan grev sayısı ise 13’e ulaştı.

» AKP’nin OHAL döneminde yasakladığı ilk grev Asil Çelik grevi oldu. Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin 18 Ocak 2017’de başlatacağı grev yasaklandı.

» Birleşik Metal-İş’in EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlattığı grev, ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

» Akbank’ta BANKSİS üyelerinin grevi, ‘ekonomik ve finansal istikrarı bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesiyle 20 Mart’ta daha başlamadan yasaklandı.

» Kristal-İş üyesi Şişecam işçilerinin 24 Mayıs 2017’de başlatacağı grev 22 Mayıs tarihli kararla daha başlamadan yasaklandı.

» Mefar İlaç Fabrikası’nda Petrol-İş’e üye işçilerin başlatacağı grev, ‘genel sağlığı bozucu nitelikte’ görüldüğünden 5 Haziran’da yasaklandı.

(BirGün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.