DünyaManşet

Kolombiya’da FARC’ın çekildiği bölgelerde ormansızlaşma yüzde 44 arttı!

0

Kolombiya’da FARC’ın silahsızlandırılmasının ardından, eskiden gerillaların kontrolü altında olan bölgelerde ‘ormansızlaşma’nın yüzde 44 oranında arttığı belirtildi. Aktivistler ‘hükümetin konuyla ilgili bir şey yapmayı reddettiğini’ belirtirken, FARC’ın on yıllardır bölgede ağaç kesimine kısıtlama getirdiği biliniyordu.

Kolombiya’da geçtiğimiz ay hükümet ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır devam eden savaşı sona erdiren ‘barış anlaşması’nın koşulları uyarınca FARC’ın silahsızlanma sürecinin tamamlandığı duyurulmuştu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) garantörlüğündeki barış anlaşması kapsamında FARC gerillaları Kolombiya sınırındaki kamplara yerleştirilmiş, sivil hayata katılmayı bekliyordu.

Yaklaşık 200 bin hektar yağmur ormanı tahrip edildi

FARC’ın silahsızlanma sürecine başlanan tarih ve sürecin tamamlandığı tarih arasındaki ormansızlaşma istatistikleri değişik bir veriyi ortaya koydu.

Gazete Karınca’dan Ezgi Gül’ün Guardian’dan aktardığı habere göre, FARC kırsal bölgelerden çekildikten sonra bu bölgelerdeki ormansızlaşma yüzde 44 oranında arttı.

Kolombiya’da şu anda 178.597 hektar alan ormansızlaştırılmış durumda.

Bu alanların büyük kısmı ise daha önce FARC tarafından kontrol edilen yağmur ormanları.

FARC ağaç kesimine kısıtlama getiriyordu

FARC on yıllardır bu bölgelerdeki sakinlerin ağaç kesimine kesin kısıtlamalar getiriyordu.

Meta Bölgesi’ndeki Uribe’nin Belediye Başkanı Jaime Pacheco ‘FARC ormanların kesimine sadece yılda iki hektar olmak koşuluyla izin veriyordu. Geçtiğimiz hafta sadece 100 hektar orman kesildi’ dedi.

‘Hükümet kırsal bölgelere acilen müdahale edilmesi talebimizi dinlemiyor’

Kolombiya Hükümeti geçtiğimiz yıl yayınladığı bir raporda ‘1991 ile 2013 arası ormansızlaşmanın yüzde 58’inin çatışma bölgelerinde görüldüğünü’ belirtmişti.

Ancak çevre aktivisti Susana Mullohand “Belki çevreci değillerdi ama insanların ormanları tahrip etmelerini engellemeyi başardılar. Hükümete bu alanlarda acilen kontrol sağlaması gerektiğini söyledik fakat dinlemiyorlar” dedi.

Dünyadaki sekizinci en büyük orman örtüsüne sahip olan Kolombiya, Paris İklim Anlaşması kapsamında 2020’ye kadar ormansızlaşmayı bitireceğine ve 2030’da bütün kaybedilen ormanları yeniden oluşturmuş olacağına söz vermişti.

(Gazete Karınca)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.