Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] Yıldıray Çınar: Sokak hayvanları şehirlere hapsolmuş durumda

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki;

Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.

Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Ülkede günümüzde çizgi roman ilgilenen pek kimse yok maalesef. Adam bu konuda bir maden. Hem de öyle bir maden ki, tüm Dünya parmak ile gösteriyor. Elbette Dünya tanıyor ama biz?

Hayvan barınakları adına yapılan bir kermes için kapısını çalmıştım, imzalı bir kitabını hediye etmişti. İtiraf etmeliyim kazananı çok kıskanmıştım. Arada sosyal medyadan canlı olarak çizim yapıyor. Dev bir kadro ile seyrediyoruz.

Çocukluğundan belliymiş işin rengi aslında; ana sınıfı karnesinde resim yeteneğinin karşısında çok iyi yazıyor…

Yıldıray Çınar

Tıpkı birçok insani özelliği gibi “çok iyi”

Dünyaca ünlü çizgi roman Demir Adam (Iron Man) geçtiğimiz yıllarda onun kaleminden yayınlandı. Çizerliğini Çınar’ın yaptığı ‘Superior Iron Man’ adı altında basılacak çizgi romanın yazarı ise Tom Taylor oldu. Bu bir devrim olmalı.

Çünkü o Yıldıray Çınar,

***

12 – Yıldıray Çınar: Sokak hayvanları şehirlere hapsolmuş durumda

Tolga Öztorun: Evini, yaşantını Müjgan ile paylaşıyorsun ve Müjgan Hanım’ın hayatının büyük kısmı sen çizerken izleyerek geçiyor. Ne şanslı kedi! Tam da olmak istediğim hayatı yaşıyor. Hayatına karışma hikâyeleri nasıl?

Yıldıray Çınar: Müjgan eve yerleşeli tahmini olarak 6-7 yıl oldu. Aslında kendisi ara ara bahçeden bana uğrardı. O zamanlar köpeğim Boncuk vardı. Boncuk 17 yaşıda melek olduktan sonra Müjgan eve yerleşmeye karar verdi zannedersem. Sık sık ziyarete gelirdi. Sonra birkaç gün gelmedi ve meraklanıp aradığımda onu kömürlükte enfeksiyon kapmış olarak buldum. Ayakta duramıyordu. Tedavisini olurken tabii ki evde kaldı. Kalış o kalış.

Veteriner hekimi o zaman yaşının tahmini 7 olduğunu söylemişti. Müjgan şu an yaşlı.

O yüzden çok hoplayıp zıplamaz. Tek derdi yemeği ve onu ara ara mıncıklamam. Özellikle çizerken. Her kedi sahibi çalışmaya çalışırken kedilerin ne triplere girdiğini bilir.

Tolga Öztorun: Bir sürü kedi ve mutasyonu çiziyorsun, kediler ile yaşamanın bu anlamda, çizerliğine, sana ne gibi katkıları oldu? Estetik ve anatomilerini bilmek eminim ki işini çok kolaylaştırıyordur.

Yıldıray Çınar: Tabii. Kediler tüm hayvanlar gibi çok güzel varlıklar.

Bazen alakalı karakter çizmem gerektiğinde, kedilerin davranış tarzını bilmek işe yarayabiliyor. Ayrıca hepimizin bildiği gibi çok komikler.

Tolga Öztorun: Yakın zamanda hayvan hakları adına tüm Türkiye’de eş zamanlı bir eylem yapıldı. Bu tür başkaldırıların bir kediye sokakta bakılabilmesi için fazla anlamsız olduğunu düşünenlerden misin? Yani bir kediye kapımızın önünde bir kap su bir kap mama verebilmek için birilerinden izin almak, isyan çıkarmak ne hissettiriyor sana?

Yıldıray Çınar: Ben hayvan sevmeyenlere karşı oldukça tavırlıyım. Üzülerek söylüyorum ki onları hayatıma da katmam. Hayatta önemli bir detaydır bu benim için.

Hayvanlara karşı yapılan iki yüzlülük oldukça yaygın. Evinde etini, sütünü derisini tüketirken hayvanla sorunu olmayan biri kapının önünde hayatta kalmaya çalışan zavallı bir sokak hayvanını istemiyor. Nedense hayvanı ağzından sokup çiğneyip midesine indirirken her şey normal onlara.

Ayrıca şu detayı çoğu kişi unutuyor: Sokak hayvanları bizim şehirlerimizde hapsolmuş durumdalar. Tüm su kaynakları dahil birçok şeyi evlerimize, iş yerlerimize kapatmış durumdayız. Bu hayvanlar artık doğada yaşamıyorlar. Üstüne üstlük bir de insandan şiddet görüyorlar. Onlara karşı sorumluyuz ve hayatı paylaşmak zorundayız.

Kimseden bir şeyin iznini almam.

Mama da veririm, su da.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Yıldıray Çınar: Ben teşekkür ederim

 

Not: Yıldıray Çınar röportajı yaptığımız hafta büyük çizer Galip Tekin’i kaybetmiş olmanın üzüntüsü içindeyiz.

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.