EnerjiManşet

İzmir 5. İdare Mahkemesi’nden, ‘Zeytinlik alana RES dikilemez’ kararı

0

İzmir 5. İdare Mahkemesi, Karaburun’da Rüzgar Enerjisi Santrallerinin (RES) yürütmesini zeytinlikleri gerekçe göstererek durdurdu.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Çalık RES Üretim Şirketi tarafından yapılması planlanan Sarpıncık RES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 13 Ocak 2015’te ÇED Olumlu kararı verdi. EPDK’dan 49 yıllığına üretim lisansı alan şirketin alanla projesinin uygulanabilmesi için alanla ilgili imar planları da yapıldı. Planların askıda olduğu süre içerisinde bölgede zeytinlikleri olan köylüler dava açtı.

Köylüler 2007’de hazineden kiraladıkları alanda zeytin ağaçlandırması yaparken, RES şirketinin projesi sonrası 15.208 metre karelik alan için kira sözleşmesi feshedilerek RES şirketine verildi. Ağaçlandırılmak üzere kiralanan alanların başka bir amaç için kullanılamayacağı hükmüne rağmen yapılan bu işlem, aynı zamanda yetiştirilen zeytinlerin de zarar görmesine neden olacaktı. Bölge imar planlarına göre “Çayır-mera alanı“ ve “tarım alanı“ olarak görülürken, alanın bu özelliği yerel mahkeme kararı ve Ziraat mühendisleri Odasının raporlarıyla da onaylanmıştı.

İzmir 5. İdare Mahkemesi bölgedeki RES’lerle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararında Zeytincilik Yasasına atıfta bulundu. Yerel mahkeme ÇED Yönetmeliğinin uygun olması koşuluyla, zeytinlik sahalarda, yenilebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerini kurulabilmesine olanak tanıyan maddesinin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmesinin durdurulduğuna işaret etti.

Mahkeme, herhangi bir parselin projesine uygun olarak zeytincilik amacıyla ağaçlandırılması durumunda bu parselin imar planı kararıyla başka bir amaca ayrılmasının planlama ilke ve esasları ile imar mevzuatına aykırı olacağının altını çizerken, zeytinlik yapılan alanda inşa edilmek istenen RES türbini ve erişimi sağlayan yolun hukuka uygun olmadığını dile getirdi. Mahkeme, “RES planlarının uygulanmasına geçilebileceği göz önüne alındığında, telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği de açıktır” diyerek işlemin yürütmesini durdurdu.

 

(Evrensel)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.