DünyaManşet

Dört Arap ülkesi Katar’a yeni yaptırımlar uygulayacak

0
Çarşamba günü (5 Temmuz) biraraya gelen dört Arap ülkesinin dışişleri bakanları (Soldan sağa): Sameh Şükri (Mısır), Halid bin Ahmed el-Halife (Bahreyn), Adel el-Cübeyir (Suudi Arabistan) ve Abdullah bin Zayed el-Nahyan (Birleşik Arap Emirlikleri).

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar’ın 13 maddelik talep listelerini kabul etmemesi nedeniyle Doha’ya karşı yeni yaptırımlara gideceklerini açıkladı.

Çarşamba günü (5 Temmuz) biraraya gelen dört Arap ülkesinin dışişleri bakanları (Soldan sağa): Sameh Şükri (Mısır), Halid bin Ahmed el-Halife (Bahreyn), Adel el-Cübeyir (Suudi Arabistan) ve Abdullah bin Zayed el-Nahyan (Birleşik Arap Emirlikleri).

Katar, kendisini terörizme destekle suçlayan ve ambargo uygulayan dört ülkenin taleplerini kabul etmemişti.

Arap ülkeleri yaptıkları ortak açıklamada, Katar yönetiminin bu kararla sorunu diplomatik yollarla çözme çabalarını sabote ettiğini ifade etti.

Açıklamada, ‘Katar’ın bu kararla bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen politikalarına devam edeceğini kabul ettiği’ belirtti.

Yaptırımların ‘ekonomik, siyasi ve hukuki’ olacağını belirten ‘Arap ülkeleri, yeni yaptırımların içeriğine ve ne zaman hayata geçirileceklerine dair bilgi vermedi.

Tillerson Kuveyt’i ziyaret edecek

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın krizin çözümüyle ilgili görüşmeler yapmak üzere Kuveyt’e gideceği açıkladı.

Kuveyt, krizin çözülmesi için arabuluculuk yapıyor.

Nauert, ABD’nin krizle ilgili git gide daha fazla kaygılandığını belirtti.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in ise, Katarlı mevkidaşı Halid el-Attiye ile yaptığı telefon görüşmesinde ‘krizin dindirilmesinin önemini ele aldığı’ açıklandı.

Dört Arap ülkesi geçen ay, Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Bu ülkeler iki hafta önce ise 13 maddelik bir talepler listesi yayımlamış, ambargonun kaldırılması için bu taleplerin kabulünü şart koşmuştu.

Talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.

Doha, bu talepleri gerçekçi ve uygulanabilir olmadıkları gerekçesiyle reddederken sorunun çözümü için uygun şartlarda diyaloğa girmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Olay, on yıllardır Körfez’de yaşanan en büyük kriz olarak değerlendiriliyor.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.