Günün ManşetiLGBTİ+Manşet

‘LGBTİ+ radarına dönüşen polis kim gey kim trans kontrol ediyor. Bu açık bir hak ihlalidir’

0

İstanbul polisi, eşcinsellerin yürüyüşlerini Onur Haftası’nın hemen peşinden gerçekleşen Trans Onur Yürüyüşü sırasında da bir hafta arayla ikinci kez engelledi. Gerekçe, bir kez daha İstanbul Valiliği’nin yasak kararıydı. Valilik yapılmak istenen 8. Trans Onur Yürüyüşü‘nü yasakladığını duyurdu. Taksim’e yürümek isteyen LGBTİ+ aktivistlerine polis müdahale etti. 7 eylemci gözaltına alındı.

Bu gözaltı süresince yaşananlar gündeme oturunca, Yeşil Gazete olarak gözaltına alınanlar içinde yer alan Fotoğrafçı Ömer Tevfik Erten‘den yaşananları trans hikayeleri üreten bir belgeselci gözü ile değerlendirmesini istedik…

***

Özgecan Aşlamacı Şahin:  Trans Onur Yürüyüşü ‘ne Valilik tarfından yine izin verilmedi. Yasağa rağmen yüründü ve sen de her zamanki gibi bu anları fotoğrafladın. Öncelikle yasaklama konusunda ne düşünüyorsun?

Ömer Tevfik Erten

Ömer Tevfik Erten:  İki yıldır çeşitli bahanelerle onur yürüyüşlerine izin verilmiyor. Geçtiğimiz Onur Haftası’nda olduğu gibi hiçbir gerekçe gösterilmeden  LGBTİ+ görünen ya da olabilme ihtimali olan vatandaşlar İstiklal Caddesi’ne alınmadı. LGBTİ+ radarına dönüşen polis bütün işini bırakıp kim gey kim trans onu kontrol ediyor ve sokağa girişi engelliyor. Bu açık bir hak ihlalidir. Bizler bu ülkenin vatandaşıyız sokakta yürümek en temel hakkımız.

Özgecan: Alana girmeden önce ya da alanda alınan güvenlik önlemleri nelerdi? Gözaltına alınışınız nasıl oldu?

Ömer Tevfik: Yürüyüş yasaklandığı için bir grup aktivist Pangaltı Metro Durağı’nda buluştu. Etrafta polis yoktu; basın açıklaması okundu ve Taksim’e doğru 100 kişilik bir grup yürüyüşe başladı. Etraftaki insanlar yürüyüşe alkışlarıyla destek veriyordu. Bu sırada TOMA göründü ve müdahale başladı. Ara sokaklara dağıldık. Neşemiz yerinde, sıcaktan şikayet ederek sakin sakin sokaklarda yürüyorduk polis de arkamızdan gelirken.

Uzun bir yürüyüşün ardından aramızda 30 metrelik bir mesafe oluştu. Birimiz ”hadi kız şu taksiye binelim ” dedi ve 7 kişi taksiye bir anda bindik. Sığdık sığamadık derken polis geldi ve aracın önünü kesti. ”Kız böyle gözaltı mı olur bari kaçsaydık”, ”takside olmasın memur bey” desekte kimliklerimiz alındı.

Özgecan: Her zamanki gibi gullümlü olmuş. Karakolda ne kadar beklettiler? Orada neler oldu?

Ömer Tevfik: İşlemlerimizin çok uzun sürmeyeceği söylendi. Avukatımız Levent Pişkin yanımızdaydı. GBT kontrolü yapıldı ve serbest bırakıldık.

Serinleyelim diye dondurma aldık o sırada polisler geldi ve tekrar gözaltına alındık.

“Türkün Türküsü diye bir şarkı dinlettiler”

Özgecan: Tekrar ne sebeple gözaltına aldıklarını söylediler?

Ömer Tevfik: Tutanak tutulacak, ifadelerimiz alınacakmış. Ellerimizde yelpazeyle beklemeye başladık. Polislerle sohbet ediyor, gülüp eğleniyoruz.

Bir ara memurların hepsi etrafımızda toplandı. Bizi gördükleri için memnun gibiydiler. Bu esnada başkomiser olduğunu düşündüğümüz kişi bize kaba  davrandı. Avukatımız memura haklarımızı hatırlattı. Ufak bir gerginlikten sonra doktor kontrolü için hastaneye götürüldük.

Bence bu toplumda sizin de yeriniz olmalı” dedi memur. ”Biz zaten bu toplumda varız” dedik. Memleket nere sorusundan sonra Türkün Türküsü diye bir şarkı dinlettiler. Şarkıda her şey Türk. Karakola geldik, ifadelerimiz alındı ve serbest bırakıldık.

“Toplumun her yerinde var olmaya devam edeceğiz.”

Özgecan: Peki bu seneki Trans Onur Yürüyüşü hakkındaki düşüncelerin neler?

Ömer Tevfik: Trans onur haftası tüm aksilik ve engellemelere rağmen onurlu direnişin ve haklı olmanın neşesini içinde barındırıyordu. Yürüyüşe engel olunması bizi ait olduğumuz alanlardan uzaklaştırmaya yetmeyecek; toplumun her yerinde var olmaya devam edeceğiz.

Toplum biziz. Zafer dediğiniz şey kendiniz olabilmeyi başarabilmek ve bunda ısrarcı olmakla alakalı. Bizleri gecelere hapsetmeye çalışanlar boşuna uğraşıyor bilin ki kendimiz olmaktan, sokaklardan ve onurumuzdan vazgeçmiyoruz: Kudurun ayol!

 

Röportaj: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.