Köşe Yazıları

Adalet Yürüyüşü’nde on yedinci günden notlar!

0
Savaş Çömlek

Adalet Yürüyüşü’nde İstanbul’a kalan mesafe azaldıkça sayı da artıyor. 17. gününde yürüyüşe katılanların sayısı 20 bine dayandı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüş İstanbul’a yaklaştıkça toplumun geniş kesimlerini kucaklama iddiasına daha çok yaklaşıyor. Buguünkü etapta odalar ve barolardan geniş katılım vardı.Özellikle barolardan katılanlar aşırı sıcaklara rağmen cüppeleri ile yürümeye özen gösterdiler.Katılımcıların yaş ortalamasının yüksek oluşunun yanısıra kadınların hem nitelik hem de nicelik olarak katılımları da dikkati çekecek ölçüde yüksekti.

Kılıçdaroğlu mola yerinde de yürüyüşe katılanlarla biraraya geldi. Bugünkü yürüyüşe katılan yazarlar Aslı Erdoğan, Aslı Perker, Ceren Sözeri, Belma Fırat, Hacer Yeni, Ilgın Sönmez, Nazlı Karabıyıkoğlu, Ayşegül Tözeren, Ruhan Bilkay, Karen Alguadiş, Ebru Nihan Celkan ve Ayşe Önal Kılıçdaroğlu’nun yanına gelerek destek mesajı verdi.

Antikapitalist Müslümanların yanısıra, taraftar gruplarının da katıldığı bugünkü etapta feminist grupların yanısıra Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan Bakırköy Dayanışması’na kadar değişik toplum kesimlerinden katılımlar da oldu.

Şarkılar, türküler eşliğinde yürüyen binlerce katılımcının, tek sloganı ‘’hak, hukuk, adalet’’ idi.

Yol boyunca iki üç kişilik grupların daha çok bozkurt  ya da rabia işareti yaparak provakasyon girişimleri sık sık yaşandı. Yürüyüşe katılanların alkışlarla ve gülümseyerek bazen de hiç farketmeyerek yollarına devam edişleri provakasyon girişiminde bulunanları hem şaşırtıyor hem de derin bir hayal kırıklığı yaratıyordu.

Provakasyon girişiminde bulunanların en çok sözlü taciz konusu taşınan Türk bayrakları ve özelliklede Beşiktaş Belediyesi tarafından getirtilen 1.000 metrelik Türk Bayrağı idi. ‘’Ne hakkınız var bunu taşımaya, siz niye bunu taşıyorsunuz?’’ şeklindeki sözlü sataşmalara yürüyüşcülerin yanıtı sadece alkışlamak oldu.

Kanal A muhabirlerinin yürüyüşçüler yüzünden araç trafik akışının yavaşlamasını ‘’millete zulüm ediliyor şeklinde haberleştirme girişimleri de’’ not edilmesi gereken olaylardan bir diğeri idi.

Öğle saatlerinde araçlara yerleştirilen kolonlarla mehter marşı ve taşlı saldırı girişimi de provakasyon girişimlerinin yeni bir boyuta taşınması oldu. Bu provakasyonla eş zamanlı olarak hemen dinlenme alanının başka bir köşesinde ise Gezi ruhunun adalet yürüyüşçülerini kucakladığını gösteren başka bir fotoğraf karesi çekiliyordu.

Hem yürüyüş kortejlerinde hem de mola yerlerinde yapılan ortak sohbetlerde en çok sözü edilen konulardan birincisi Kılıçdaroğlu’nun şaşırtıcı fiziksel performansı idi. Bir diğer konu da özellikle ana akım medyada yer alan çarpıtmalarla, yürüyüşü küçültmeye çalışan köşe kadıları ve onların sıkıcı papağanlarının zevzeklikleriydi.

 

Savaş Çömlek

You may also like

Comments

Comments are closed.