EnerjiManşet

Belçika’nın çatlayan reaktörlerine karşı üç ülkeden 90 kilometrelik sınıraşırı insan zinciri!

0

25 Haziran Pazar günü(dün)  Hollanda, Almanya ve Belçika sınırları üzerinde yaklaşık 50 bin kişi, inşa edildiği tarih itibariyle 40 yaşını doldurmuş bulunan,  Tihange 2 ile Doel 3  reaktörlerinin tespit edilen 16 bin çatlak bulgusuna rağmen ömrünün  uzatılma kararına karşı  90 kilometrelik insan zinciri oluşturdu, Belçika Hükümeti’nden  Thiange 2 ve Doel 3 reaktörlerinin derhal kapatılmasını talep etti.

Belçika Nükleer Güvenlik otoritesi(FANC)’nin reaktörlerin ömrünü uzatma kararına dikkat çekmek amacıyla  Belçika’ın Liege, Hollanda’nın Maastricht, Almanya’nın ise Aachen şehirleri üzerinde üç ülkenin nükleer karşıtı sivil toplum örgütleri tarafından  organize edilen insan zinciri, bu üç ülkede kullanılan dillerde hazırlanmış olan nükleer karşıtı pankart ve sloganlarla renkli görüntüler oluşturdu. Bu şekliyle, Belçika, Hollanda ve Almanya’da nükleer karşıtı grupların uluslararası ortak eylemi nükleer felaket halinde ülke sınırlarının anlamsızlığına dikkat çekti.

Hollanda’nın Liege, Belçika’nın Maastricht ve Almanya’nın Aachen şehirleri üzerinde 90 kilometrelik insan zinciri

 

Tihange 2 ve Doel 3, Belçika’nın elektriğinin %55’ini karşılayan 4 reaktörlü Doel Nükleer santraliyle ve 3 reaktörlü Tihange Nükleer Santrali’ne ait. 1975 yılında inşa edilerek 1982 yılında faaliyete geçen bu iki reaktör  40 yaşını doldururken üzerinde tespit edilen çatlaklara rağmen Belçika Nükleer otoritesinin  güvenli olduğu gerekçesiyle ömrünü uzatma kararı almış olması nedeniyle  başta bulunduğu coğrafyada  Belçika için olduğu kadar komşuları  olan Almanya ve Hollanda için büyük risk teşkil ediyor.

Belçika Hükümeti daha önce de bu reaktörleri kapatması için komşu ülkelerin sivil toplum örgütlerinden uyarı almıştı.  İlgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Tihange 2 ve Doel 3’ün diğer reaktörlere göre daha tehlikeli olma sebebi ise reaktör basınç kabında toplam olarak onbinden fazla çatlağın tespit edilmiş olması ki bazılarının çapı 18 santimetre civarında.  Uzmanlar reaktör basınç kabında özellikle nükleer fizyon sürecinde oluşan deformasyon, reaktörde meydana gelen ani basınç değişiklikleriyle, acil durum halinde  direnç gösteremeyerek patlamaya yol açabileceğini belirtiyor.

Tihange Nükleer Santrali

Belçika’da nükleer karşıtlarının seslerini Belçika Hükümeti’ne duyurma isteğini bir kez daha gündeme getiren olay ise, Tihange 2 reaktörünün basınç kabında önceden tespit edilmiş olan 3149 çatlak bulgusuna 70 yeni çatlak bulgusunun eklendiğinin anlaşılması. Uzmanların verdiği bilgiye göre FANC 2015 yılında basınç kabındaki çatlaklara rağmen reaktörün ömrünü uzattı ancak, sonraki testlerde 70 yeni bulgu tespit edildi. Neticede bu sayının 2015’ten sonra 3219’a tırmanmış olması  bu üç ülkede gerek sivil topum örgütleriyle komşu ülkelerin belediyelerinin bu reaktörün sebep olabileceği tehlikeye dikkat çekmeye  ve reaktörlerin bir kez daha kapatılmasını talep etmeye yöneltti. Yine bu reaktörlerde 2012-2013 yılı itibariyle bulunmuş olan çatlak sayısı ise 13 bin civarındaydı.

Bununla beraber Belçika’da  diğer reaktörler de tehdit oluşturmuyor değil. 2016 yılının eylül ayında  kapatılarak 2017 yılının Mart ayında yeniden devreye alınmasına karar verilen  Tihange 1 reaktörü de endişe yaratıyor.

Bu nedenle Belçika’ya  komşu  Almanya’nın Aachen Belediyesi ile  Lüksemburg Belediyesi bu reaktörlerin ömrünün uzatılma  kararına karşı  yasal yollara da başvurarak dava açmış bulunuyor. Aachen şehrinin bulunduğu Kuzey Ren Westfelya Eyalet Hükümeti Aachen Belediyesi’nin hukuki mücadelesini destekliyor. Diğer taraftan komşu ülkelerden çevre örgütleri  Belçika’nın öncelikli olarak yaşlanan reaktörlerini devreden çıkartması ve enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjilerle karşılaması için alternatif yollar öneriyor.

(Wiseinternational, Nsnbc,Chain-reaction,Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.