LGBTİ+Manşet

Törende gerginlik: Hormonlu Domates ödülleri sahiplerini buldu

0

25. LGBTİ+ İstanbul Onur Haftası kapsamında verilen geleneksel Hormonlu Domates LGBTİ+’fobi Ödülleri’nin bu yılki kazananları, dün Roxy Club’da düzenlenen etkinlikle sahiplerini buldu.

Bu yıl 25.si düzenlenen Onur Haftası’nın Hormonlu Domates ödülleri sahiplerini buldu.

İşte 13. Hormonlu Domates Ödüllerinde kazanan isimler ve fobileri:

Medya: Yeni Akit

LGBTİ+ Farkındalık Haftası yapan Robert Koleji ve Koç Üniversitesi’ndeki bir öğrenciyi hedef gösterdiği için.

Eğlence: Nihat Doğan ve Demet Akalın

Nihat Doğan “15 Temmuz’da havaalanındaki tankları durduran kahraman milletimiz bu gece de TOPları durdurmuştur’’ twiti attığı için, Demet Akalın onu “tespitlerin bazen tavan” diyerek desteklediği için.

Mekan: Tek Yön-Love

Mekan girişinde transfobik ayrımcılık uyguladıkları için.

Sağlık: MacFit

Trans erkek bir üyesinin erkek soyunma odasını kullanmasına izin vermediği, üstüne üyeliğini dondurduğu için.

Sansür: İstanbul Film Festivali

Ian McKellan’ın ‘’açık bir eşcinsel olarak’’ ifadesinin çevrilmediği etkinlik sonrası olayı ‘’teknik arıza’’ diyerek geçiştirdiği ve özür dilemediği için.

Eğitim: Kinder

“Kız’’lara pembe, “oğlan’’lara mavi paketle satmaya çalışarak hem cinsiyetçi hem de transfobik kalıpları üretip beslediği için.

Beynelmilel: Çeçenistan ve Rusya

Eşcinsel Toplama Kamplarında eşcinsellere işkence yaptığı, ölüme terkettiği, ailelerine çocuklarını öldürmelerini söylediği için.

Siyaset: Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi

Kemal Ördek’in uğradığı tecavüzü ‘’rızası vardır’’ ve ‘’somut delil yoktur’’ gibi ifadelerle yok saydığı için. (Failler yağma nedeniyle ceza alırken, cinsel saldırı suçundan beraat etmişti)

Fobik Sözer

LGBTİ+’lerin sık duydğuğu fobik sözler arasında en çok oyu “Siz de hep seks konuşuyorsunuz” aldı.

25. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri hafta sonu da devam ediyor.

Törende gerginlik

Öte yandan İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın her yıl düzenlediği Hormonlu Domates Ödülleri’nin töreninde gerginlik yaşandı.

Ünlü modacı Barbaros Şansal’ın da katıldığı ve Beyoğlu’ndaki bir eğlence mekânında düzenlenen törende ödüller verilirken kısa süreli tartışma çıktı.

Barbaros Şansal’ın Kıbrıs’tan Türkiye’ye getirildiği sırada havalimanında linç girişimine uğraması sonrası homofobik söylemlerle bu girişime destek olan Nihat Doğan ve Demet AkalınHormonlu Domates Ödülleri’nin sahibi oldu.

Törene katılanlardan bazıları, daha önceden transfobik bir söylemi nedeniyle Hormonlu Domates Ödülü’ne aday gösterilmiş olan Barbaros Şansal’ı ödülü sunmak için sahneye davet edince gergin anlar yaşandı.

T24’ün aktardığına göre, etkinliği düzenleyenlerden bir kişi, açıklama yapmak için mikrofonu eline aldıktan sonra Şansal’ın yaşadığı linç girişimine karşı onun yanında olduklarını ifade ederken “Transfobik birisi bu sahnede yer alamaz” dedi. Şansal, bu sözlerin ardından törenin düzenlendiği mekânı terk etti.

Şansal’ın transfobik söylemi

Barbaros Şansal Bülent Ersoy’a yönelik “Bizim kıyafetlerimiz ona uymaz çünkü kadın terzisiyiz” demiş ve bunun yanı sıra da “Ben hâlâ kendimim, mavi nüfus kâğıdımı değiştirmedim. Ben kamburumu onun gibi zımparalatmadım!” ifadelerini kullanmıştı.

(Yeşil Gazete,T24)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.