DünyaManşet

4 Arap ülkesinden Katar’a: Türkiye’nin üssünü kapat

0

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Katar’a yönelik ablukanın kaldırılması için 13 maddelik bir talepler listesi hazırladı.

BBC’nin haberine göre maddeler arasında ülkedeki Türk askeri üssünün kapatılması da bulunuyor.

İlgili maddede, “Yakın zamanda kurulan Türkiye askeri üssünü kapatın ve Katar sınırları içinde Türkiye ile askeri işbirliğini durdurun” ifadesi yer alıyor.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık kendilerine herhangi bir talep edilmediğini belirtti. Işık bununla birlikte, “Ama varsa bu, ikili ilişkilere müdahale anlamı taşıyabilir” dedi.

Türkiye, krizin başından bu yana Katar’a yönelik ablukanın kaldırılması çağrısı yapıyor.

Krizin oraya çıkmasının hemen ardından, Katar’a Türk askerinin konuşlanmasının önünü açacak kanun tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Pazar günü itibariyle TSK mensuplarının Katar’a intikali başlamıştı.

Listede neler var

13 maddelik listede, Katar’ın İran’la bağlarını zayıflatması, isyancı Husilere mali desteğin kesilmesi ve medya kuruluşu Al Jazeera’nın kapatılması da talepler arasında yer alıyor.

Dört ülke, bu şartların 10 gün içinde yerine getirilmesini istedi.

Katar henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Türkiye’den tepki

Taleplerle ilgili Türkiye’den ilk tepki Savunma Bakanı Fikri Işık’tan geldi.

Bakan Işık  Türk askerinin Katar’daki varlığını savundu:

“”Bu talebi henüz resmi olarak görmedim ama varsa bu ikili ilişkilere müdahale anlamı taşıyabilir.

“Bu biraz da ülkeler arasındaki güç ilişkisinin tezahürü olabilir. Şunu ifade ederim ki Katar’daki Türk üssü Katar askerinin eğitimi, Katar’ın ve bölgenin güvenliği içindir. Kimse bundan rahatsız olmamalı. Bu anlaşmanın yeniden masaya getirilmesi gibi bir düşünce yok.”

4 Arap ülkesinin talepler listesi açıklaması, ABD Başkanı Rex Tillerson’ın Katar’ın komşularının taleplerinin ‘makul ve uygulanabilir’ olması gerektiği yönündeki çağrısından sonra geldi.

Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil bazı Arap ülkelerinin Katar ile ilişkilerini kesmesi ve ekonomik yaptırımları devreye sokması, Körfez bölgesinde son yıllarda görülen en büyük diplomatik krize yol açmış durumda.

 

(BBC , Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.