Hafta SonuManşet

[Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] Teo’nun Dalga Geçme Kitabı

0

Amerikalı doğabilimci John Burroughs, “Sevgi olmadan bilgi kalıcı olmaz. Fakat sevgi önce gelirse bilgi kesinlikle arkasından gelecektir,” diyor. Çocuklarımızı üzerinde yaşadığımız gezegene saygı duyan bireyler olarak yetiştirebilmek için biz ebeveynlerin öncelikli görevi, erken dönemde doğa sevgisi verebilmek. Onların minik omuzlarına taşıyabileceklerinden fazla yük ve korku bindirmeden, doğayla oyun arkadaşı olmalarını sağlamak, bu yolda atacağımız ilk adım. İkinci adım ise doğayla ve yaşadığımız çevreyle uyumlu, sürdürülebilir yaşam tarzı benimsemeleri için doğru rol modelleri sunan çocuk kitapları seçmek.

Yeşil Gazete, “Çocuklar için Yeşil Kitaplar” yazı dizisi illüstrasyonu için Gonca Mine Çelik’e teşekkür ederiz

Bu amaçla biz [Çocuklar İçin Yeşil Kitaplar] adını verdiğimiz bir diziye başladık. Çocuklara çevre bilinci aşılayan, farklılıklarımızla bir arada yaşamanın mümkün olduğunu gösteren kitapları derlemeye karar verdik. Bildiğimiz kitapları anımsamaya, bilmediklerimizle tanışmaya, tanıtmaya niyet ettik.

***

Teo’nun Dalga Geçme Kitabı

Teo’nun Dalga Geçme Kitabı, Teo Serisi’ne ait bir kitap. Bu kitaptan başka “Teo’nun Kaka Kitabı, Teo’nun Tırnak Yeme Kitabı, Teo’nun Gece Korkusu kitabı, Teo’nun Can Sıkıntısı Kitabı ve Teo’nun Tablet Kitabı” isimlerinde kitapları da mevcut. İsimlerden anlaşılacağı üzere çocukların karşılaşabileceği güçlüklerle mücadele etmesinde terapi amaçlı yazılmış kitaplar. Bu tip kitaplara ihtiyaç olsa da beraberinde risk de getirmektedir. Öğreticilik metnin önüne geçebilir ve okuma keyfini bozabilir. Bu kitapta nispeten bu sorunun önüne geçilmiş ama yer yer öğreticilik hikâyenin önüne geçiyor.

Teo, basket maçında yeteri kadar iyi oynayamamıştır ve arkadaşları onunla dalga geçer. Teo bununla baş edemez ve öfkesini kontrol edemez. Ağlar hatta kavga bile çıkarır. Bu durumda öğretici annedir. Güzel çözümler üretir anne. Bu sayede Teo görmezden gelmeyi ve öfkesini kontrol etmeyi öğrenir hatta başka arkadaşlarına da bu konuda yardımcı olmayı başarır.

Kitapta, çocukların sıklıkla karşılaştıkları dalga geçme, akran zorbalığı ve öfke kontrolü gibi empatinin alt başlıklarını görürüz. Bu anlamda bibliyoterapi niteliği taşıyan bir kitap Teo’nun Dalga Geçme Kitabı.

Yazarlardan birinin psikolog olması, metnin amacını ve meselesini kitabına uygun bir şekilde vermesini sağlıyor. Burada kitap hakkında bir eleştirim de kitabın sonunda ebeveynlere nasihatler içeren bir de yazının olması. Bu bir ebeveynler için el kitabı değil. Çocuklar için yazılmış, çocukların elinde duracak bir kitap. Bu yüzden nasihatleri çocukların göreceği bir alanda tutmak bu amacı bozar nitelikte. Bibliyoterapi, çocuğun karakterle empati kurmasını sağlar ve gücünü edebiyatın inandırıcılığı ve çekiciliğinden alır. Yazarımız, yazar kimliğini unutup psikolog kimliğine büründüğü için kitaba nasihatler eklemeyi tercih etmiş. Bence kitabın yeni baskılarında çıkarılması daha uygun olacaktır. Belki bu kitabın yanında bir kitapçık olarak basılması daha uygun olur. Bu anlamda yayınevinin kolaycılığa kaçtığını düşünüyorum ya da en kötüsü yazarımızın (psikoloğumuzun) bilinçli yaptığını…

Genel olarak önemli bir soruna ışık tutması açısından dikkate değer bir kitap olduğunu söyleyebilirim.  Yeter ki Teolar üzülmesin.

 

Teo’nun Dalga Geçme Kitabı

Yazan: Yağmur Artukmaç&Ceylan Akgün

Resimleyen: Nurbanu Asena

Bilgi Yayınevi

7+

 

Tunç Kurt

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.