DünyaManşet

ABD’deki olaylar nedeniyle Erdoğan’ın 12 koruması hakkında tutuklama kararı

0

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ve Washington Emniyet Müdürü Peter Newsham, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen ayki Washington ziyareti sırasında Türk büyükelçiliği konutunun dışında yaşanan kavgayla ilgili açıklama yaptı. Bowser ve Newsham, olaya karıştığı tespit edilen 18 kişinin suçlandığını, bu kişilerden henüz ulaşılamayan 14’ü hakkında yakalama kararı çıkarıldığını söyledi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, 14 kişi arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları Turgut Akar, İsmail Dalkıran, Servet Erkan, Tugay Erkan, Ahmet Karabay, Feride Kayasan, Lütfü Kutluca, Mustafa Murat Sümercan, Gökhan Yıldırım, İsmail Ergündüz, Mehmet Sarman ve Hamza Yurteri ile iki Kanadı vatandaşı Mahmut Sami Ellialtı ve Ahmet Cengizhan Dereci bulunuyor.

2 kişi tutuklandı

Kalan dört kişi ise ABD vatandaşı. Sinan Narin başkent Washington’a komşu Virginia eyaletinde, Eyüp Yıldırım da New Jersey eyaletinde bu hafta içinde tutuklanmıştı. Diğer Amerikan vatandaşları Jalal Kheirabaoi ve Ayten Necmi’nin de olay günü olan 16 Mayıs’ta tutuklandığı hatırlatıldı.

Bowser, kavgaya karışanların video görüntüleri ve pasaport kayıtlarından tespit edildiğini de kaydetti. Soruşturma kapsamında yerel birimler ve federal yetkililerle birlikte çalıştıklarını belirten Washington Belediye Başkanı, Gizli Servis, Dışişleri Bakanlığı ve Washington Adalet Bakanı’na da katkıları için teşekkür etti.

Belediye Başkanı Bowser, 9 kişinin yaralandığı olayı bir kez daha kınadığını söyledi ve “Bu olay Washingtonlular ve Amerikalılar olarak taşıdığımız değerlere bir hakaretti ve anayasanın birinci ek maddesine da açık bir saldırıydı. Birinci madde Amerikalılar olarak bize barışçıl toplanma ve protesto hakkı tanıyor ve Washington’da biz bu hakkın teminatı ve korunmasına bağlılık göstermekteyiz” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltına alınmasını gerektirecek kanıt yok”

Kimliğini henüz tespit edemedikleri kişilerin fotoğraf ve görüntülerini de bugün yayınlayacaklarını bildiren Newsham, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olayları müdahale etmeden izlediğini gösteren görüntülerin hatırlatılması üzerine, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözaltına alınmasını gerektirecek herhangi bir kanıta sahip değiliz” ifadesini kullandı.

 

(T24)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.