Doğa MücadelesiManşet

‘Bozulan her bir metrekare mera, felaketleri buyur etmektir’: Zeytinlikler ‘şimdilik’ kurtuldu, meralar sanayiye açılıyor!

0

İklim için aktivizm imecesi 350ankara.org veAnadolu Meraları adlı Twitter hesabı, yarın TBMM’de görüşülecek olan Üretim Reformu Paketi’ne ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Zeytinlik Yasası’yla gündeme gelen Üretim Reformu Paketi yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Zeytinlik Yasası’nda yapılacak değişiklikler, kamuoyundaki yoğun itirazlar nedeniyle komisyona geri çekildi. Ancak Üretim Reformu Paketi adı verilen torba kanun teklifinde yalnızca zeytinliklerin ‘kamu yararı’ gerekçesiyle sanayi, maden gibi tesislere açılması yok.

Paketin içeriğinde, Anadolu’nun 5’te birini kaplayan meraların da, sanayi tesisleri için kullanıma açılması öngörülüyor.

Anadolu Meraları adlı Twitter hesabından, meraların sanayi tesisleri için yapılaşma açılması halinde neler olabileceğine ilişkin açıklamalar yapıldı.

“Bozulan her bir metrekare mera, felaketleri buyur etmektir.” ifadesiyle meranın önemine dikkat çeken Anadolu Meraları adlı Twitter hesabının, #meraanadoludur hashtagiyle başlattığı kampanya ve yapılan açıklamalar şöyle:

“Zeytini konuşuyoruz. Merayı da konuşalım. #meraanadoludur diyoruz; nedenini anlatalım.

“Yarın Meclis’e bir kanun tasarısı gelecek. Kabul edilirse, meralar sanayiye açılacak. Bunun neden büyük bir hata olacağını açıklayalım.

“Mera hukuki bir tanım. Tapusu, sahibi olmayan (devlet/hazine de sahibi değil), “milletin egemenliğindeki”, hayvan otlatılan yeri tanımlıyor

“Mera Kanunu’nda “…kadimden beri kullanılan” diye tanım var. Yani kanun da söylüyor, devlet de onaylıyor: “#meraanadoludur.

“Türkiye’nin yarısından fazlası mera ydı. Anadolu’da iki adımından biri #mera basardı. #meraanadoludur dememiz bundan.

“Anadolu’daki kültürün, medeniyetlerin temelidir meralar. Osmanlı’yı kuran, Hitit’i besleyen, Urartu’ya can verendir.

“Şimdiyse meralar, ülkenin 5’te birinde kaldı. Kayıp 200 milyon dönüm, dehşet verici. Bu nedenle #meraanadoludur dememiz daha da önemli.

“Sadece tarihi yazmadı #mera , geleceği de yazacak.

“Çorak, bozkır, kıraç” ve gözden çıkarılmışlık kaderi değil.

“Neden mi #meraanadoludur ?

“Sanayiye yeni yerler aranıyor. Meralar “gözden çıkarılacaklar” listesinde ilk sırada.

“Bunun sebebi #mera ların veriminden umudun kesilmesi

“Ama bu kader değil. Onarıcıtarımla aynı anda meraları ıslah edip, #meraanadoludur diyebiliriz yeniden.

“Meraları 2-3 yılda ayağa kaldırabiliriz. Üretici de tüketici de kazanır.

“Ama önce, meraları korumamız lazım

“Potansiyelinin çok altında kalmış, içindeki cevher ortaya çıkarılmamış bir kaynak düşünün.

“Meralar işte tam da böyle varlıklarımız.

“İşte bu yüzden, #meraanadoludur . Sanayiyle ziyan edilmeyecek kadar değerlidir #meralar. Türkiye’yi 21. yy’a taşıyacak ekosistemlerdir.

“Meralar sınıftaki sessiz ve mütevazi, cefakar ve mert çocuklardır. Türkiye’nin suyunu temizleyen, düzenleyenlerdendir.

“Doğru şekilde onaracağımız #mera lar, iklim değişikliği kabusuna karşı koruyucu meleklerimizdir.

“Sel basmasını, susuz kalmayı engelleyen, #mera nın sünger görevi görmesidir. Bozulan her bir metrekare mera , felaketleri buyur etmektir.”

350ankara.org’un hazırladığı torba kanuna ilişkin hazırladığı itiraz dilekçesinde de meraların sanayiye açılmasına değinildi. “Meralar, otlaklar ve çayırlar sanayiye! Madde 36 ile meralar sanayinin hizmetine sunulacak. Temiz su kaynakları sağlayan, hayvancılığın besin kaynağı meralar sanayiye açılmak isteniyor.” ifadelerinin yer aldığı itiraz dilekçesinin tamamı şöyle:

Üretin Reformu Paketine karşıyız çünkü;

1- Kanun değil torba kanun. 90 madde ile tam 30 tane kanun ve kanun hükmünde kararname değiştiriyor. Değiştirdiği bir kelime yada cümle ile koca kanunu anlamsız hale getirebiliyor. Mesela eklenen 85 ve 86. maddeler ile iş güvenliği alanında işveren yükümlülüklerine 3 yıl erteleme getiriliyor.

2– Gerekçesi yok! Koca bir yasama faaliyetinin gerekçesi olmaz mı? Yok. Mesela 2011-2016 arası 468 milyar TL’lik yatırıma teşvik verildiğini biliyoruz ama bunun ne işe yaradığı yada yaramadığına dair bir sayfa rapor, çalışma analiz bile yok. Hatta madde gerekçeleri bile ya mantıksız yada alakasız. Mesela Madde 2’nin gerekçesinde “zeytinliğini tanımının yapılması” yazıyor ama maddede zeytinlik alanların suistimalı ile ilgili hükümler var.

3- Amaç İnşaat. Üretim reformu tasarısı ile gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmanın (md 56) ne bağlantısı var? Tabiki inşaat bağlantısı, rant bağlantısı var.

4– Zeytinliği kesmek kamu yararı! Doğru duydunuz, alternatif alan bulamadım diyen bir sanayiciye zeytinlik kestirilebilecek, koruMA kurulu “kamu yararı” diyerek zeytinliği tesise açabilecek.

5– Meralar, otlaklar ve çayırlar sanayiye! Madde 36 ile meralar sanayinin hizmetine sunulacak. Temiz su kaynakları sağlayan, hayvancılığın besin kaynağı meralar sanayiye açılmak isteniyor.

6– Trabzon’da Kıyı Kanunu Deliniyor. Kıyı kanunundelen madde çıkartıldı. Yerine sadece Trabzon’da hastane yapılması için kıyı kanunu delecek madde 31 konuldu. Trabzon’da Türkiye ortalamasının 2 katı yatak varken kentte dolgu alana hastane yapılmak isteniyor. Tabipler de bu olayın yanlışlığını kamuoyu ile paylaştı bile.

7-Betona teşvik, faturası halka. Şehir içinde kalan sanayi sitelerine yeni binalar yapıldsın, şehir dışına çıkan bu siteler ise zeytinliklere meralara inşaat yapabilsin diye damga vergisinden tutunda 20 TL’lik hafta sonu çalışma izni ruhsatına kadar pek çok şeyden muaf olacaklar. Hatta devlet arsaları bilr bedeva verebilecek. Tabi bütün bunların ödenmeyen parasını ise halk ödeyecek.

İşte bu 7 maddede özetlendiği gibi “torba kanun” ile gerekçesiz bir şekilde zeytinlik, mera ve Trabzon sahilinin imara açılmasını, bunun için teşviklere ek muafiyetler getirilmesini, bu muafiyetlerin ödenmeyen bedellerini de vatandaştan çıkartılmasını doğru bulmuyoruz. Bu yüzden de bütün vekillere çağrı yapıyoruz, bu ülkenin insanına yakışan, doğasını ve emeğini savunan bir yasama faaliyeti için bu yanlıştan dönmelerini istiyoruz.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.