Doğa MücadelesiManşet

Edremit Körfezinde Dünya Çevre Günü: Zeytinime dokunma!

0

Türkiye’nin en önemli zeytincilik bölgesi olan Edremit körfezinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü bu sene ağırlıklı olarak “zeytinime dokunma” çığlıklarıyla kutlandı.

Meclis’te görüşülmekte olan  zeytincilik yasa tasarısını yaşam alanlarında tehdit olarak gören Edremit Körfezi bölgesinde yaşayan halk Küçükkuyu’dan Ayvalık’a kadar insan zinciri oluşturdu.

Aynı anda Küçükkuyu, Altınoluk, Akçay, Burhaniye ve Ayvalık’ta yapılan basın açıklamalarında yasa tasarısyla yok olma tehlikesi yaşayan zeytin ağaçlarının binlerce yıldır bölge canlılarına hayat verdiğine vurgu yapılarak bölgenin gerçek altınının zeytin olduğunu, madencilerin lobisine karşı direnemeye devam edeceklerini haykırdılar.

“Temiz Deniz, Temiz Körfez İçin Elele” sloganı ile bir araya gelen göstericilerile bölgedeki arıtma, kanalizasyon, çöp, dere ve deniz kirliliğine, madencilik ve termik santral projelerine dikkat çektiler. Betonlaşmaya da vurgu yapılan açıklamada “Beton beton, nereye kadar?” denildi

İnsan zincirine Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu ve Ayvalık Tabiat Platformunun ortak gerçekleştirdiği etkinliklere Edremit Belediyesi, Küçükkuyu Belediyesi,  Edremit Kent Konseyi, Burhaniye Kent Konseyi, Edremit ve Altınoluk Demokrasi Platformları, Küçükkuyu’da ve Körfezde yer alan sivil toplum örgütleri, bisiklet ve yürüyüş grupları da destek verdi

Etkinliklerde Gezi Direnişinde yaşamını yitirenler ve geçtiğimiz günlerde Antalya’da tmadenciler tarafından katledilen Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu da anıldı.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.