DünyaManşet

Dayanışma: Almanya’da öğrenciler, Afgan arkadaşlarını sınır dışı etmek isteyen polislerle çatıştı

0

Almanya’da polisin Afganistanlı bir öğrenciyi sınır dışı etmek için bir teknik okula girmesi üzerine, diğer öğrenciler durumu protesto etti. Kısa sürede yirmi kişiden 300 kişiye çıkan öğrenci grubu ile polis arasında çatışma çıktı; en az 9 polis yaralandı, üç öğrenci ise gözaltına alındı. Almanyalı yetkililer Afganistan uyruklu öğrencinin sınır dışı edilmeyeceğini açıkladı.

Almanya’nın Nürnberg kentinde polis bir teknik okula girerek Afganistanlı bir öğrenciyi sınır dışı etmeye çalıştı.

Polise ilk tepki, dört yıldır Almanya’da yaşayan 20 yaşındaki Afganistanlı öğrencinin okul arkadaşlarından geldi.

Gazete Karınca’dan Ezgi Gül’ün Russian Today’den görüntülerini yayınladığı habere göre, yirmi kişilik öğrenci grubu polis aracının geçeceği yolda oturma eylemi yaparak Afganistanlı öğrencinin okul dışına çıkarılmasını engellemeye çalıştı.

Daha sonra çevreden geçen öğrencilerin de protestolara katılmasıyla kalabalık arttı. Grup, bir kaç saat içinde 300 kişiye ulaştı.

Polis, protestoculara karşı biber gazı ve cop kullandı. Bir polisin Almanya medyasına verdiği ifadeye göre protestocular polise şişe, taş ve bisiklet fırlattı.

Çıkan çatışmada en az dokuz polis yaralandı, üç gösterici ise gözaltına alındı. Göstericilerden yaralanan olmadığı belirtildi.

Afganistanlı öğrenci serbest bırakıldı

Polis, çatışmaların ardından göstericilerin yoldan çekilmesini sağlayarak Afganistanlı okul dışına götürdü fakat yerel otoriteler, öğrencinin “sınır dışı edilme kararının durdurulduğunu ve sorgulamanın ardından serbest bırakıldığını” söyledi.

Afganistanlı öğrenci dört yıldır Almanya’da kalıyor ve okul öğretmenleri onu “iyi adapte olan, çalışkan biri öğrenci’ olarak tanımlıyor.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), polisin göstericilere müdahale etmesini ve genel olarak hükümetin mülteci politikalarını sert bir dille eleştirdi.

SPD, ‘bir öğrencinin okuldan alınması ne olursa olsun kabul edilemez’ dedi.

(Gazete Karınca)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.