Günün Manşetiİklim KriziManşet

Bonn’dan bildiren iklim muhabirlerine sorduk: Trump, Paris İklim Anlaşması’ndan çıkarsa ne olur?

0

ABD’deki basın kuruluşlarına Beyaz Ev’den (White House) ismi verilmeyen kıdemli görevlilerin ulaştırdığı bilgilere göre Donald Trump Paris İklim Anlaşması’ndan çıkacağına dair haberler gelmeye devam ediyor.

Trump’ın bu akşam (1 Haziran) TR saati ile 22:00’de Paris İklim Anlaşması’na dair kararını açıklaması beklenirken gazetemizin Heinrich Böll Stiftung Derneği ve Climate Tracker işbirliği ile 23 – 24 Mart tarihlerinde düzenlediği iklim gazeteciliği atölyesinin ardından Climate Tracker organizasyonu ile 8-18 Mayıs tarihlerinde Almanya’nın Bonn kentinde gerçekleşen iklim müzakerelerini takip eden Elif Cansu İlhan ve Barış Can Sever‘den bu süreci değerlendirmelerini istedik

ABD olmasa bile Çin ve Hindistan var

Elif Cansu İlhan:

İlk bakışta iklim değişikliğinin en büyük sorumlusu olarak kabul edilen ülkenin, bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeyecek olması ürkütücü geliyor. Daha ürkütücü bir beklenti de diğer ülkelerin, “Sorumluluğu bu kadar yüksek olan Amerika yapmıyorsa biz neden yapalım?” düşüncesi ile anlaşmadan çekilmesi.

Bir yandan da, Paris Anlaşması’ndan resmi olarak çekilmesi dört yıl sürecek. Bu süre içinde başka birinin başkan olması ve Anlaşma’nın kaldığı yerden devam etmesi seçeneklerden biri.

Trump çekilse bile, Çin ve Hindistan’ın Anlaşma içinde liderlik rolü üstlenme hevesi ve kapasitesi var. Konunun uzmanı pek çok STK temsilcisi, yeni bir lider ve dünya çapında daha aktif adımlar, diğer ülkelerin de Amerika’nın peşinden anlaşmayı terk etmesini önlemeye yetecektir diye düşünüyor.

Trump Amerikasının görüşmelerde sadece gözlemci olacak olması, söz sahibi ve yönlendirici rolünden çıkması ise oldukça olumlu bir adım. Trump yönetiminin, iklim eylemi görüşmelerinde sektör ve kirleticilerin tarafını tuttuğu çok açık. Bu durumda görüşmelerdeki yönlendirici rolünden çıkması, iklim eyleminin işini oldukça kolaylaştırır.

Bence sonunda saflar belli oldu. Trump’tan sonra Amerika’nın, bu konuda durduğu yer aslında sabitti. Bu resmi olarak da netleştiğine göre şimdi iklim eyleminde de safları sıklaştırma zamanı. Güçlü bir eylem planı ile diğer ülkelerin anlaşmada kalması ve katkı beyanlarını arttırması sağlanırsa, çözüm çalışmaları Trump’sız daha hızlı ve kolay ilerleyebilir.  ”

Trump’ın ABD’deki geleceği de belirsiz

Barış Can Sever:

Uzun zamandır kulislerde konuşulan, beklenilen bir durumdu. Panik havasına girmeden durumu iyi analiz etmek gerek.

Uluslararası siyasetin yoğun bir şekilde yaşandıgı bugünlerde farklı aktörler farklı rollere bürünebiliyor. Trump’ın Amerika’daki geleceği  de konuşulan konulardan bir tanesi.

Bazı uzmanlar şimdiden Trump’ın azledilecegini öngörüyor. Bu tarz görüşlere de çok bel bağlamadan devlet-endüstri ağlarının eğilimlerini iyi yorumlayıp, buna göre hareket etmek daha sağlıklı olacaktır.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.