Doğa MücadelesiManşet

Alakır, ‘Doğal sit alanı’ ilan edildi

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES kıskacındaki Alakır Nehri ve vadisini 3 ayrı statüde doğal sit alanı ilan etti.

Danıştay kararıyla yaklaşık 3 yıl önce 1. Derecede Doğal Sit Alanı ilan edilen Alakır Nehri ve vadisi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin imzasıyla 3 ayrı statüde doğal sit alanı ilan edildi.

Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 31 Ocak tarihli Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nda Alakır nehri ve bölgesi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’, ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı’ olarak üçe ayrıldı. Komisyon raporunda, doğal sit statüsü olarak 72 hektarlık bölgeyi ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak gösterdi. 832 hektarlık kısmının doğal sit statüsünü ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’, 25 hektarlık kısmının ise doğal sit statüsünü ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescilin uygun olduğu yönünde rapor sunuldu.

Komisyonun bu raporu 2 Şubat tarihinde Antalya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Bakanlığın, ‘Antalya, Burdur ve Isparta İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Çayı’nın doğal sit  alanının koruma statüsü için hazırlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve bakanlık üst düzey yöneticileri tarafından da imzalanarak onaylandı.

Alakır’ı 3 ayrı statüde Doğal sit alanı ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı rapor, kesin korunacak hassas alanlar için Bakanlar Kurulu kararı gerektiğinden, Bakan Özhaseki’nin imzasının ardından onay için Bakanlar Kurulu’na gönderildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Alakır Vadisi’nin Doğal sit Alanı ilan edilmesiyle ilgili koruma kararını imzalaması, bölgede uzun yıllardır nehir üzerindeki HES’lere karşı hukuki mücadele veren Alakır Nehri Kardeşliği üyelerini sevindirdi.

 

(Evrensel)

You may also like

Comments

Comments are closed.