Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] Begüm Özbek: Kedi ve Yoga, Yoga ve Kedi

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki;

Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.

Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Bencilce konuk seçmeye devam ediyorum. Kimi seversem konuğum o oluyor… Kendime anı topluyorum… Kedi-Siz bahane

Bir zamanlar podyumlarda fırtına gibi esti, şimdi ise hayvan hakları mücadelesinde bilindik bir önder Yaşam Hakkına Saygı Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi…

Fazla güzel, insanın bakmaya kıyamayacağı kadar güzel, ama içi de dışından bile güzel. Hayvanları yemeyecek kadar Dünya’nın farkında… Ondan birkaç taneye daha ihtiyacımız var…

Yapmak istedikleri için kilometrelerce yol gidebilecek kadar cesur bir kadın. Elbette Hindistan macerasını da konuşacağız… Çünkü Hindistan benim için bir rüya… Gördüğüm ilk günden beri hayranım ona…

Çünkü o Begüm Özbek

***

7 – Begüm Özbek: Kedi ve Yoga, Yoga ve Kedi

Tolga Öztorun: Pumpkin ve Çokomel ile beraber yaşıyorsun… Her kedi insana yeniden yaşamayı öğretiyor. Hayatına dahil olma hikayeleri nasıl?

Begüm Özbek: Pumpkin‘i, sokaklarda yaşayan dostlarımızı düzenli beslediğim bir noktada buldum. Önce ölü olduğunu düşündüm. Yanına gidince miyavlamaya başladı. Sağ bacağı eklemden zedelenmiş sallanıyordu. Hemen veterinere götürdük. Biraz daha geç kalsak açlık ve susuzluktan ölürmüş. Bacağını da ilerleyen günlerde tedaviye cevap verdi. Nihayet artık çok sağlıklı.

Çokomel ile veterinerimizde tanıştık. Öksüz, yetim ve kardeşlerinden ayrı düşmüş bir candı. Pumpkin’in bir kız kardeşe ihtiyacı vardı zaten. Çokomel’ide bu şekilde ailemize kattık. Benim ayrıca evde baktığım kör bir sokak köpeğim var, Lucky. Evimin sokağında baktığım canlar içinde nişanlımla evin hemen önüne bir barınak yaptırdık onlara da orda bakıyoruz. Lucky’i de gündüzleri oraya bırakıyorum. Bunların dışında düzenli baktığımız, tedavilerine yardımcı olduğumuz birçok can var.

Tolga Öztorun: Yakın zamanda Hindistan’da bir seri eğitime katıldın. Jivamukti Yoga Eğitmenisin artık. Nedir bu Jivamukti Yoga? Ben biliyorum ki yoga ile sokak hayvanlarına da yardım ediyorsun. Hindistan’da sokak kedilerinin yaşamı nasıl?

Begüm Özbek: Jiva – Bireysel ruh, Mukti ise – Özgürleşmek demek. Yani Jivamukti – yaşarken özgürleşmek anlamına geliyor.

Yoganın temel taşı Ahinsa – şiddetsizlik veya gereksiz şiddetten kaçınmak anlamına gelir. Örneğin, et yemek, süt ve süt ürünleri tüketmek, deri ve kürk giymek, sirklere, hayvanat bahçelerine, yunus parklarına gitmek hayvanlara uygulanan şiddeti besliyor ve aslında gereksiz çünkü tüm bunların alternatifleri var. Özellikle Jivamukti yoga, vegan yaşam şeklini ve aktivizmi temel alıyor.

Benim yoga Jivamukti hocası olmamın tek sebebi bana hayvan haklarını savunmam ve geniş kitlelerle anlatabilmem için bir platform oluşturması ki Jivamukti yoganın felsefesi bunun için ideal. Yoga pratiği bizlere toplumsal şartlanmışlıklardan sıyrılmak ve doğru olanı görmek ve yapmak için gerekli netliği ve içsel gücü sağlıyor. Örneğin vegan yaşam şeklini seçmek, toplumsal şartlanmışlıkların dışında ve cesaret gerektiriyor. Bizler her zaman hayvanların ve doğanın bizlere ait olduğu ve bizler için yaratıldığı fikri ile yetiştirildik. Bunun ne kadar yanlış olduğunu şu anda çok net görüyorum. Diğer canlıların hayatını cehenneme çevirirken bizler kendi hayatlarımızda mutlu ve huzurlu olmayı bekleyemeyiz. Hepimiz biriz. 13 Mayıs’ta tüm geliri derneğimiz Yaşam Hakkına Saygı‘nın himayesinde ki yaşlı, felçli ve yardıma muhtaç canlara harcanacağı bir yoga dersi verdim.

Ben Mumbai’ye 3 saat uzakta Govardhan Eco Village‘de kaldım bir ay. Her gün sabah 08:00 akşam 23:00 eğitimde olduğum için dışarı çıkamadım. Kedi pek yoktu ancak gördüğüm köpeklerin bazıları çok kötü durumdaydılar. Bunun sebebi Hindistan’da köpekler hala kötü karma olarak görülüyor, kısırlaştırma neredeyse yok ve kuduz çok yaygın. Büyük zorluklarla oraya bir veteriner getirtip yakalayabildiklerimize önemli aşılarını yaptırdık.

Hayvancılık bugün küresel ısınmanın bir numaralı sebebidir. Ancak sektör çok kuvvetli olduğu için çoğu çevreci organizasyonlar bile bunu dile getiremiyorlar korkudan. Hayvansal ürünler tüketmemek sadece kişinin sağlığı için değil aynı zamanda dünyanın geleceği içinde kritik.

Sevdikleriniz, çocuklarınız, torunlarınızın geleceği için seçimlerinizi düşünün ve www.cowspiracy.com sitesini ziyaret ederek izleyin.

Bu belgeseli çekende bir Jivamukti yoga hocası ki bunu gururla söyluyorum.

Tolga Öztorun: Yoga ve kedi… Bence öyle temel benzerlikleri var ki… Bize yoga ve kediyi anlatır mısın?

Begüm Özbek: Asana dediğimiz tüm yoga pozlarının isimleri hayvanlardan geliyor. Kedi ve inek, aşağı bakan köpek, yukarı bakan köpek, çekirge vs. bu liste uzar gider.

Eski yogiler, Samadhi veya halkı dilinde Nirvanaya ulaşmak için gereken spiriktüel pratikleri oluştururken doğayı gözlemlemişler sürekli.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Begüm Özbek: Esas ben teşekkür ediyorum.

 

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.