EnerjiManşet

Uçuş sahasına rüzgâr enerjisi santrali planı fiyaskoyla sonuçlandı; 1.5 milyon Euro çöpe gitti

0

Amasya’ya yapılması planlanan rüzgâr santralı projesi fiyasko ile sonuçlandı. Santral için yapılan 1.5 milyon Euro’luk masraf çöpe gitti.

Amasya İl Özel İdaresi tarafından şehre 60 kilometre uzaklıktaki Merzifon Kayadüzü köyüne bir rüzgâr enerjisi santralı kurulması planlandı. Ancak projede, ‘bir an önce rant sağlamak niyetiyle’ acele edildiği iddia edildi. Uygun olduğuna karar verilen bölge için ruhsat bile alınmadan proje tamamlanmak istendi.

BirGün’den Erk Acarer’in haberine göre, 1 KW’lik rüzgâr santralının devlete maliyeti ve dolayısıyla halkın cebine yansıması bir servete mal oldu. 2016 yılının aralık ayında türbin Hollanda’dan satın alındı. Santralın yapılacağı alana 3 bin beş yüz metreküp beton döküldü. 400 ton demir satın alındı. Ne var ki bu işler tamamlandıktan sonra santralın kurulacağı yerin uçuş sahasında olduğu anlaşıldı.

Ruhsatsız alanın, uçuş bölgesinde olduğu anlaşılınca, projeden vazgeçildi. Rüzgâr türbini götürülüp Yeniçeltek kömür işletmesi alanına bırakıldı. Yine yapılacağı yer de, beton dökülmüş hali ve satın alınan 400 ton demirle öylece bırakıldı.

“Müdürden yeğenine kıyak” iddiası

Santralın kurulması göreviyle başından beri Amasya İl Özel İdaresi Sekreteri Faruk Aykutlu ilgilendi. Özel İdarede 4 mühendis çalıştırılırken, proje kapsamında onlara görev verilmedi. Sekreter Aykutlu; üniversiteden yeni mezun olan yeğenini elektrik mühendisi olarak belediyeye aldırdı ve ona danışmanlık ücreti olarak 150 bin TL ödediği iddia edildi.

(BirGün)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.