ManşetTürkiye

Şirvan’da 16 işçiye mezar olan maden faciasının tüm sanıklarına ilk duruşmada tahliye

0

Siirt Şirvan’daki maden faciasının ilk duruşmasında sanıklar ‘doğal afet’ deyip tahliye istedi. Mahkeme 7 tutuklu sanığın hepsini tahliye etti.

Evrensel’den Hasan Akbaş’ın haberine göre Siirt’in Şirvan ilçesinde yaşanan şev kayması sonucu 16 işçinin toprak altında kaldığı faciaya ilişkin dava da ilk duruşma dün (17 Mayıs Çarşamba) görüldü. Duruşmada, İşletme Müdürü Mehmet Oğuz ve diğer sanıklar, daha önce AKP hükümet yetkililerinin de ifade ettiği ‘doğal afet’ söylemini duruşmada da tekrarlayıp tahliyeni istedi. Maden sahasında çatlak yoktu diyen Oğuz’un savunma yaptığı sırada yakınlarını kaybeden ailelerden fenalık geçirenler oldu. Mahkeme sanıkların taleplerini kabul ederek tahliyelerine karar verdi.

Şirvan’da CİNER Holdinge bağlı Park Elektrik Şirketine ait Madenköy’de bulunan açık maden işletme sahasında 17 Kasım 2016 tarihinde meydana gelen şev kayması sonucu 16 işçi toprak altında kalmıştı. Günlerce cenazelerinin çıkarılması için arama çalışmalar yapılmış, yaşanan faciaya ilişkin 7 kişi tutuklanmıştı. Siirt savcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşma görüldü.

Sanıklar ve avukatları doğal afet iddiasında bulunarak yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti. Bahse konu bilirkişi raporlarından daha önceden çatlak olduğu alt yüklenici firmaların ana firmayı uyarmasına rağmen önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı. Bu duruma itiraz eden şirket yetkilileri herhangi bir çatlak olmadığını öne sürerek tek tek tahliyelerini istedi. Siirt Barosu da duruşmada müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti bu talebi ‘suçtan doğrudan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle kabul etmedi.

Mahkeme heyeti yapılan savunmaların ardından ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti tutuklu bulunan 7 sanığın da tahliyesine karar verdiğini açıkladı. Gerekçe olarak da, sanıkların uzun tutukluluk süresi göz önüne alınıp, kaçma şüpheleri bulunmamasını gösterdi.

Bir sonraki duruşma 30 Kasım 2017 tarihine ertelendi.

Karara tepki gösteren İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu da gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Bu durum ilk elden mahkemenin taraf belirtmesidir. Daha ailelerin göz yaşı kurumadan, gerçekler açığa çıkmadan bu sanıkların tahliye edilmesi, adalete güveni sarsan cinstendir. Kabul edilemez” dedi.

Tahliye kararının hukuken de uygun olmadığını belirten Aksu, “En azından yeni bir bilirkişi raporu söz konusu. Bu rapor hazırlanana kadar sanıkların tutuklu kalması gerekiyordu. Bu durum dosyanın düşürülmesine doğru götüren bir tutumdur. Bu kamuoyunda ve ailelerde acıları derinleştiren, hayal kırıklığı yaratan bir durumdur” diye konuştu.

 

(Evrensel)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.