ManşetYerel

İBB’nin kafesi, Topkapı Sarayı’nın surlarını tahrip etti!

0

Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surların dibinde, Gülhane Parkı’nın içinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Beltur tarafından işletilen Kandil Kafe’nin 538 yıllık surlara zarar verdiği ortaya çıktı.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan surlarda kaçak yapılaşma olduğunu tespit eden İstanbul 4 No’lu Koruma Kurulu, suç duyurusu yapılması gerektiğini belirtti. Kurul, “Telgrafhane binasındaki tarihi dokuya aykırı uygulamalar eski haline getirilmeli. Can güvenliği önlemleri de alınmalı” dedi.

Altı ay süre

Topkapı Sarayı’nı çevreleyen surlar, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırıldı. 4 kilometre uzunluğundaki Sur-u Sultani, Fatih’ten günümüze kadar ayakta kaldı.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, İBB’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, surları tahrip eden Kandil Cafe’yi İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne şikâyet etti. Dilekçesinde surlara Beltur’un açtığı kafe için balkon eklendiğini ve kapının genişletildiğini belirtti. Dilekçeye göre tarihi surlar delinerek dışına dübelli vidalarla pergola (çardak benzeri yapı) bağlandı. Pergola için de zemin yükseltildi ve merdiven eklendi.

Surların yıllardır kapalı duran küçük bir pencere büyüklüğündeki kapısı enine ve boyuna büyütülerek Beltur’a ait kafeye özel giriş haline getirildi. Şikâyeti değerlendiren kurul, alanda kaçak yapılaşma olduğunu tespit etti ve suç duyurusunda bulunulması gerektiğine dikkat çekti. Kurul tarihi yapının eski haline getirilmesini ve getirildikten sonra sonucunun kurula ve Fatih Belediyesi’ne bildirilmesini istedi. Yapı içerisinde de betonarme sistemin yapıldığı ve bu sistemin “can güvenliği performans seviyesine ulaşmadığı’ ifade ederek güvenlik önleminin alınmasını istedi. Tüm bu aykırılıkların giderilmesi ve yapının eski haline getirilmesi için 6 ay süre verdi. Süre 23 Mayıs’ta doluyor.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.