ManşetTürkiye

110 tür görüntülendi: Türkiye’nin ‘kuş birincisi’ Kars oldu

0

Bir günde 110 kuş türünün kayıt altına alındığı Kars, Türkiye genelinde rekor kırarak birinci oldu. Kars’ı Kayseri, Samsun, Bursa ve Ankara takip etti.

Dünyada her yıl 13 Mayıs’ta düzenlenen Küresel Büyük Gün’de (Global Big Day) en çok kuş türü Türkiye’de Kars’ta kayıt altına alındı. KuzeyDoğa Derneği’nden Monte Neate-Clegg, Dr. Mark Chynoweth ve gönüllü Doğa Göreçden oluşan ekip, 13 Mayıs’ta Kars Kafkas Üniversitesi sulak alanında gözleme başladı. İlk gözlemde Saka kuşunu kaydeden ekip 110 kuş türü tespit etti. Ekip, kuşlar arasında Dünya çapında soyu tehlikede olan dikkuyruk ördeği, küçük akbaba, Sibirya kazının varlığını da tespit etti. Kars 110 kuş türü ile Türkiye rekorunu eline alırken, 109 tür ile Kayseri ikinci, 107 tür ile Samsun üçüncü, 106 tür ile Bursa dördüncü, 78 tür ile Ankara beşinci oldu.

KuzeyDoğa Derneği tarafından şimdiye dek 233 kuş türünün kayıt altına alındığını belirten Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü’nde 2 saatte 48 kuş türü tespit ettiklerini söyledi. Şekercioğlu, “Önümüzdeki yıl Sarıkamış Ormanı Milli Parkı’nı dahil ederek rekoru yine Kars’a getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Türkiye sınırları içinde yaklaşık 465 kuş türü gözlemlenebiliyor. Gözlemlenen kuşların yaklaşık dörtte biri Türkiye’de yumurtlamayan ve sadece kış aylarında gelen göçmen kuşlardan oluşuyor.

(Milliyet, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.