Doğa MücadelesiManşet

Gezi Parkı raporu: Park, düzenleme adıyla tahrip edildi

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Taksim Gezi Parkı’nda ‘düzenleme’ adı altında yürütülen çalışmalarda, bölgedeki yeşil alanların tahrip edildiği ortaya çıktı.

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, düzenleme çalışmalarının Gezi Parkı’na büyük zarar verdiğini belirterek, sorumluları derhal bu yanlıştan dönmeye davet ederek, konuyla ilgili bir rapor hazırladı.

BirGün’den Rabia Yılmaz’ın haberine göre, raporda; çalışmalar sırasında çok sayıda ağacın köklerinin zarar gördüğüne, mesafe bırakılmadan dikilen yeni ağaçların büyümesinin imkânsız olduğuna, gereksiz yere yeni çimler dikilerek kamu israfı yapıldığına dikkat çekildi.

Bu yanlıştan ivedilikle dönülmeli

Parkın yenilenmesi çalışmalarının bilimsellikten uzak gerçekleştirildiğini ifade eden Dernek Başkan Yardımcısı Ceren Arslan, parkın doğal dengesinin bozulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Dernek olarak Gezi olayları öncesinden itibaren parkımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz. Derneğimizin temel kuruluş amacı Taksim Gezi Parkı’nın mevcut ekolojik yapısının muhafazası ve geliştirilmesidir. Ancak Büyükşehir Belediyesi ciddiyetten uzak bir şekilde, düzenleme çalışmaları adı altında parkımıza adeta tahrip ediyor. Kendilerine konuyla ilgili yaptığımız sorulara tatminkar cevap alamadık. 17 Mart tarihinde yaptığımız yazılı dilekçede şu soruları sorduk: Yapılan işler rehabilitasyon çalışmaları doğrultusunda yapılıyor ise, bununla ilgili bir peyzaj rehabilitasyon projesi ve raporu var mıdır? Parktaki yalnızca geniş olmayan bazı alanlarda bitki örtüsünde kelleşmeler olduğu ve yalnızca bu alanlara yönelik iyileştirme çalışmaları yeterli olacağı halde, ne sebeple parkın sağlıklı tüm çimlerinin sökülerek yenilenmesine karar verilmiştir? Dernek olarak hazırladığımız bu rapor Gezi Parkı’nın Belediye eliyle tahrip edildiği açıkça ortaya koymaktadır. İlgili uzmanların, sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak, bu yanlıştan ivedilikle dönülmeli ve Gezi Parkı’yla bu şekilde ilgilenilmelidir. Gezi Parkı hepimizin koruması gereken büyük bir değerdir.”

Fotoğraflar: Diken.com.tr

Çınar ağaçları zarar gördü

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği üyesi peyzaj mimarı Faruk Dığış’ın belediyenin parktaki çalışmalarıyla ilgili hazırladığı raporda dikkat çeken noktalar şu şekilde sıralandı:

•Parkın Cumhuriyet Caddesi tarafındaki geçen aylarda tesis edilen çim alandaki çökmelerin tamiri ve yamalarının yapılması adına alanın tamamına mini ekskavatör sokarak tüm çim alanın kazındığını gördük. Bu işlem sırasında maalesef alanda bulunan yetişmiş Çınar ağaçlarının (Platanus orientalis) saçak kök sistemlerinin büyük ölçüde zarar gördüğünü tespit ettik.

•Çim alanın sulanması için kurulmuş olan sulama sisteminin de bu kazıma işlemi esnasında parçalandığını ve kullanılamaz hale getirildiğini gördük. Köklerin bu şekilde zarar görmesi, yetişmiş bitkilerin kök-sak dengesini olumsuz yönde etkileyeceğinden, bu ağaçların önümüzdeki vejetasyon döneminde ya çok ciddi bir hayatta kalma mücadelesi içine girecekleri ya da yenik düşüp kuruyacakları aşikardır.

•Köklerini bir şekilde bu makine ile kazıma işleminden korumuş olan diğer çınarların ise toprağın üzerinde gezen tonlarca ağırlıktaki makinenin toprağı sıkıştırmasından dolayı kök stresi yaşaması olasıdır.

•Kazınan üst toprağın geri dönüştürülüp kompost yapılmak yerine, şehir çöplüğüne gidiyor olması sürdürülebilir ve ekolojik şehircilik açısından ayrıca değerlendirilmesi gereken bir durum oluşturmaktadır.

•Parkın içinde bulunan çocuk oyun alanın hemen arkasında bulunan duvarın önüne Cupressocyparis leylandii’ler dikilmiş. Yaklaşık 50 cm aralıkla dikilmiş olan bu bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyüyemeyeceği bir ortama hapsedip sonrasında ölümünü seyretmek, özellikle peyzaj mimarlığı açısından sorgulanması gereken bir harekettir.18-21 metre boya 400-450 cm çapa ulaşabilecek bir bitkiyi 50 cm aralıkla dikmekse tam bir cehalettir.

•Park genelinde bütün toprak yüzeyler (sağlıklı çimler de sökülmek suretiyle) yeniden rulo çim ile döşendi. Çim alanların ağaçların gövdelerine tamamen yakınlaştırılması öncelikle köklerin hava almasına engel olmakta uzun vadede ise çimin periyodik bakımı esnasında ağaç gövdesinin yaralanmasına, zarar görmesine ve ölümüne sebep olmaktadır. Çim alan içinde kalan bütün ağaçların kök boğazı çevresindeki çim kaldırılmalı toprak çapalanarak havalandırılmalıdır.

•Park genelinde pek çok kırılmış zarar görmüş kurumuş ağaç var. Bunların tamamen kurumuş olanlarının kaldırılması yaralı ve kırık olanların ise budanması ve şekil verilmesi gerekmektedir.

•Taksim Gezi Parkı’nı Asker Ocağı Caddesi üzerinden karşıya bağlayan ve Prof. Henri Prost tarafından tasarlanan 70 yıllık yaya köprüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Şubat 2013’te yıkılmıştı.

Bundan üç yıl sonra, 16 Kasım 2016 da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Belediye bütçesini açıkladığı toplantıda Gezi Parkı’na “ekolojik köprü” yapılacağını söyledi. Bu “ekolojik” köprünün temsili panoları parkın diğer tarafında bulunmakla birlikte, mevcut durum inşa edilen köprüye benzememektedir. Esas sorun şudur ki, yapılmakta olan köprü bu boyutları ile ilerlemeye devam ederse parkın meydana bakan tarafındaki iki büyük çınar ağacının hayatı tehlikeye giriyor. Zira köprüye verilen eğim yüzünden bu ağaçların büyük zarar göreceği belki de kesilmesi gerekeceği aşikar. Ekolojik köprü yapacağız derken mevcut ağaçların hayatını tehlikeye atmak kabul edilemez.

(BirGün, Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.