Köşe Yazıları

Enerji üretiminde değişim ve kooperatifler – Oral Kaya

0

Bütün dünyada bir enerji dönüşümü yaşanıyor. Özellikle iklim değişikliğine karşı, ülkeler çözüm için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş ile önlem almaya çalışıyor. Dünya enerji ihtiyacının neredeyse %15’i yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Mesela Danimarka bu alanda zirvede ve şebekeye verilen elektriğin %55’i rüzgar ve güneş ile üretiliyor. Ama bu enerji dönüşümü farklı bir alanda gelişme gösteriyor. Artık daha bağımsız ve küçük enerji üretimleri ön plana çıkıyor. Kooperatif modeli büyük bir hızla gelişiyor ve öyle görünüyor ki çok kısa bir zamanda kooperatifler aracılığı ile üretilen enerjinin neredeyse yarısı kooperatifler aracılığı ile sağlanacak. Uluslararası Enerji Ajansı bile artık raporlarında bu durumu öne çıkarmaya başladı.

 

Dünyada bu gelişmeler yaşanır iken, ülkemizde de yenilenebilir enerji kooperatifleri ile ilgili mevzuat ve çalışmalar da yavaş da olsa gelişiyor. Şu anda kurulu 17 yenilenebilir enerji kooperatifi var ama bunların hiç biri henüz üretime geçebilmiş değil. Çeşitli sorunları var önlerinde. Bunlar ekonomik, deneyim eksikliği, örnek model olmaması, uzman personel olmaması gibi sıralanabiliyor. Tüm bu sorunlara çözüm üretmek ve ulus ötesi deneyimleri paylaşmak için iki yıldır Çanakkale’de “Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı” düzenleniyor.

Geçen hafta ikincisi gerçekleşen bu konferansa sadece kurulmuş olan enerji kooperatifleri değil, aynı zamanda yerel ve ulusal kamu otoritesi ile yurt dışından enerji kooperatiflerinin yöneticileri de katıldı. İki gün süren konferansta mevzuattaki eksikliklerin geliştirilmesi, yerellerdeki deneyimler ve dünyadaki gelişme konuşuldu. Yukarıda sözünü ettiğimiz enerji dönüşümü içinde kooperatifler olarak yapılabilecekler tartışmaya açıldı. Fakat temel sorunun kooperatif kavramına ülkemizde olumsuz olarak bakılmasını giderilmesi olduğu üzerinde herkesin hemfikir olması daha da önemli. Bu olumsuzluğun en başında farkında olan kurum ise Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ve gidermek için de çalışmalar yapıyor.

Konferansın belki de en güzel yönü, tüm tarafların bir araya gelmesi ile tüm dertlerini beraberce tartışabilmesi ve bunu konuşabilmesi üzerine idi. Kurulmuş olan yenilenebilir enerji kooperatifleri ve direkt muhatabı olan yerel ve ulusal politika karar vericileri karşılıklı uzun uzun sohbet etme ve sorunlarına çözüm üretebilme imkanı buldular. Yurt dışından gelen enerji kooperatiflerinin temsilcileri ise ülkemizde henüz emekleme aşamasındaki gelişmeleri ilgi ile izlediler. Birçok yerde uyarılarda bulundular. Kendi ülkelerinde benzer sorunlara nasıl çözümler üretebildiklerini örnekleri ile verdiler. Yeni ortaklıklar, yeni fikirler ve yeni gelişmeler ile biten konferans çok hızlı bir kooperatifleşmenin önünü açacağı kesin görünüyor.

Bu yazı ilk olarak oralkaya.blogspot.com.tr/ de yayınlanmıştır

 

Oral Kaya

You may also like

Comments

Comments are closed.