Doğa MücadelesiManşet

“Büyüknohutçu çiftinin ölümü adi bir gasp olarak geçiştirilmemeli”

0

Antalya’da doğaya zarar veren taş ocaklarının kapatılması için mücadele veren yaşam savunucusu çift Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun ailesinin avukatı, konunun adi bir gasp olarak geçiştirilmemesi görüşünde.

Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu

Mermer ocaklarına karşı mücadeleleriyle tanınan Aysin Büyüknohutçu ve Eşi Ali Ulvi Büyüknohutçu’ın katledilmesine ilişkin tepkiler sürüyor. Soruşturma hakkında bilgi veren Aysin ve Ali’nin avukatı İsmail Doğan Tunçbilek, Aysin ve Ali Ulvi’nin ekolojik bir yaşam için vermiş oldukları mücadelenin iyi incelenmesi gerektiğini belirterek cinayetin bu mücadele ile bağlantılı olabileceğini söyledi.

“Cinayet zanlısı bölgede çıkan ufak çaplı yangını Ali Bey’e haber vermiş, 300 lira istemiş. Ali Bey 100 lira verip göndermiş. Cinayet işlenmemiş olsa suç duyurusunda bulunacaktık. Zanlı suçunu itiraf etmiş olabilir ancak buradaki konumu, verdiği mücadele, daha önce yaşadığı olaylar iyi araştırılmalı” diyen Doğan, “Konu adi bir gasp olayı olarak geçiştirilmemeli. Ali Bey yanında yüklü miktarda para da bulundurmazdı” dedi.

Semanur Kurt: Tehditler alıyorlardı

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Ali Ulvi Büyüknohutçu’nun Kent Konseyi’nin kurucularından olduğunu hatırlattı ve yaşam savunucusu çiftin katledilmesini “vahşet” olarak değerlendirdi. Semanur, “Sosyal medyadan paylaşımlarından tehditler aldığını biliyorduk. Demokrasinin gelişmesine katkı koyan sivil hareketin güvencesi açısından bu cinayetin aydınlatılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

KOS: Acımız tarifsiz

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) da yaşam savunucusu çiftin katledilmesine ilişkin “yastayız” başlıklı bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Cinayetin sebebi henüz netlik kazanmamakla birlikte geçtiğimiz günlerde evlerinin etrafında çıkan şüpheli yangın, cinayet ile ilgili göz altındaki şahsın basına yansıyan ifadeleri şüphelerimizi arttırmaktadır. Gelişmeleri ülkenin dört bir yanındaki yaşam savunucularıyla takip ediyoruz, bölgedeki dostlarla iletişim halindeyiz. Kaybımız büyük, acımız tarifsiz” denildi.

A Platformu: Çevre mücadelesi vicdandır, susturamazsınız

Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesine ilişkin Antalya, Burdur, Isparta, Kaş, Denizli Platformu (A Platformu) da bir basın açıklamasıyla cinayeti lanetledi. “Çevre mücadelesi vicdandır, susturamazsınız” denilen açıklamada, tüm çevre mücadelecilerine, ekolojistlere, doğaseverlere, doğa korumacılara şu çağrı yapıldı:

Bu hunharca işlenen cinayetin hepimize olduğunun bilinciyle; ayağa kalkın! Her bölgede, her şehirde, her çevre sorunu olan bölgede ayağa kalkın ve arkadaşımızın yarım bıraktığı mücadeleyi daha da arttırarak devam ettirelim. Arkadaşımıza sahip çıkalım. Aşağıdaki taleplerimizi hep birlikte en yüksek sesimizle seslendirelim:

-Şu andan itibaren hepimizi hedef durumuna düşüren bu cinayet hemen aydınlatılmalıdır.

-Bundan böyle yetkililer, bizlere karşı üsluplarını ve hitaplarını değiştirmeli ve düzeltmelidir.

-Doğaya karşı yasalarla yapılmasına olanak verilen doğa saldırıları durdurulmalıdır.

-Doğayı koruma yasaları daha da genişletilmelidir.

-Çevre mücadelecisi arkadaşlarımızın mücadele yolu daha da yükseltilmelidir.

-Arkadaşlarımızın canına malolan bölgedeki mermer ocakları derhal kapatılmalıdır.

 

(Gazete Şujin, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.