TürkiyeYerel

550 yıllık Zeynel Bey Türbesi taşındı

0

Türkiye’de ilk defa uygulanacak Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında, 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, Ilısu Baraj Göl alanından çıkarılarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşındı. Türbe, yeni yerine yaklaşık 4 saatte taşındı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, yaklaşık iki yıl önce taşıma işinin hem projelendirme hem de kaldırma ve taşıma ihalesinin yapıldığını anımsattı.

Projelendirme çalışmalarının tamamlandığını ve türbenin taşınması için inşaat aşamasının başlatıldığını aktaran Eker, türbenin temelinde iyileştirme yapıldığını söyledi.

Eker projeyle ilgili şunları anlattı:

“Türbenin etrafı 90 santimetre kalınlığında bir betonarme yapı ile birleştirildi. 90 santimetrelik o betonun altından Zeynel Bey Türbesi temelden zemin seviyesinde kesildi. Bugün itibarıyla da yerden 1,5 metre yüksekliğe kadar SPMT dediğimiz araçlarla taşınması için kaldırıldı. SPMT’ler bu 90 santimlik betonarme yapının altına girecekler ve Zeynel Bey Türbesi o SMPT’lerin üzerine oturtulacak.”

(T24)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.