ManşetYerel

Bakan 1 hafta önce “Başarıyla taşındı” dedi ama 550 yıllık türbe yerinde duruyor

0

Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında tarihi Zeynel Bey Türbesi 550 yıldır bulunduğu yerden taşınıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan ilk taşıma denemesinin türbeyi taşıyan tekerlerden birinin patlaması sonucu başarısız olduğu öğrenilirken, yarın tekrar taşınacağı iddia ediliyor.

Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşıma denemesi başladı. Nisan ayı sonunda denemesi yapılan taşıma sırasında türbeyi taşıyan 4 büyük tekerlekten birinin patladığı ve taşıma işleminin başarısız olduğu ortaya çıktı.

Proje planlamalarının kusurlu ve yetersiz olduğu ve taşımaya dair gerçek risklerin tespit edilemediği de bilgiler arasında yer alıyor. İlk deneme başarısız olmasına rağmen söz konusu tarihi türbenin taşınmasından vazgeçilmiş değil. Hasankeyfliler ikinci denemenin Cuma günü yapılacağını belirterek, “Herkese 19 Mayıs’ta taşınacağı söylendi. Fakat öğrendik ki Cuma günü kimse duymasın diye sessiz sedasız taşıyacaklar” iddiasında bulundu.

Ayrıca 4 Mayıs 2017 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu kişisel Twitter hesabından taşıma denemesinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

“Çökmesi ve kırılması olasıdır”

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Hasankeyf Matters ve Batman Ekoloji Meclisi olarak Zeynel Bey Türbesi’nin taşıma işlemi için yapılan incelemelerde, “Türbenin 2 km uzaklığa taşınması planlanıyor. 2 km uzunluğundaki yol çalışmaları devam ediyor. Türbenin altına platform yerleştirilmiş durumdadır. Taşıma sırasında yıkılma tehlikesi yüksektir. Türbenin kubbesinde çatlak bulunmaktadır. Türbe yerden 90 cm kaldırılarak araca yüklenmesi ve taşıma işlemi süresince sürekli titreşime maruz kalacaktır. Bundan dolayı türbenin kubbesinin çökmesi ve kırılması olasıdır. Türbenin Mart ayının sonunda ya da Nisan ayının başında taşıma işleminin gerçekleşeceği ifade edildi. Ancak Mayıs ayının sonuna geldiğimiz bugünlerde taşıma çalışmalarında sona gelindiği, 1 ay içerisinde taşınacağı söylendi. Nisan ayında çalışmaların yolunda gidildiği ve taşıma işlemini gerçekleştirecek aracın ilçeye getirildiği açıklandı. Basına taşıma işlemi için ilçeye getirilen 4 parçalı ve 192 tekerlekli platformunda parçaları birleştirilerek taşımaya hazır hale getirildiği haberleri yansımıştır” gözlemlerine yer verildi.

“Herkesin duyarlı olması lazım”

Türbenin şu an bulunduğu yere gazeteciler dahil olmak üzere kimsenin alınmadığı ve taşıma çalışmalarının hızlı bir şekilde yürütüldüğü gözlendi. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi tarafından, türbenin tarihi bir öneme sahip olduğu ve taşınma sırasında yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekildi. Girişim üyeleri yarın yapılacak olan taşıma işlemine karşı herkese duyarlı olma çağrısı yaparak, “Hasankeyf tarihi bir öneme sahip. Zeynel Bey Türbesi 550 yıldır ayakta, fakat taşınma işlemi esnasında yıkılma olasılığı çok yüksek. Tüm kurum ve kuruluşların buna duyarlılık göstermesi lazım” dedi.

(Gazete Şujin, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.