ManşetYerel

Hortum bir köyü yerle bir etti

0

Düzce’nin Fındıklıaksu Köyü’nde etkili olan hortum, evlerin çatılarını uçurdu, ağaçları yerinden söktü, arı kovanlarını parçaladı.

Merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Fındıklıaksu Köyü’nde dün akşam saatlerinde hortum etkili oldu. Ormanlık alanda başlayan ve köyün içine kadar gelen hortum yaklaşık 5 dakika sürdü. Hortum nedeniyle 60 hanenin bulunduğu köyde bazı evlerin çatıları uçtu, bazılarında kiremitler yerinden söküldü. Evleri hasar görenler komşularının evlerine sığındı.

Çok sayıda ağaç ya yerinden sökülerek devrildi, ya kırıldı. Bazı ağaçlar evlerin üzerine devrildi. Köydeki arı kovanlarının büyük bölümü de parçalanırken arılar hortuma kapılarak kayboldu. Hortumda tarım alanları da zarar görürken, köyün yanından geçen dere yatağı doldu. Köyde can kaybı yaşanmaması teselli oldu. Hortumun ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü köyde hasar tespit çalışmasına başladı.

Yaklaşık 5 dakika sürdü

Köy muhtarı Zekeriya Beyaz, hortumun yaklaşık 5 dakika sürdüğünü söyleyerek şöyle konuştu:

“Köyümüz yerle bir oldu. 60 hanenin büyük bölümünün çatı ve kiremitleri uçtu. Köy içinde bulunan meyve ağaçları, fındık ağaçları büyük zarar gördü. Kimisi dibinden söküldü, kimi üstten kırıldı. Yollar kapandı. Dereler şu anda kapalı durumda. Bir yağmur yağar ve büyürse o da büyük tehlike arz ediyor. Şu an gerçekten çok büyük afet yaşadık. Vatandaşlarımız mağduriyet yaşadı. O saatlerde ulaştığımız vatandaşları güvenlikli yerlere aldık. Güvenliklerini sağladık. Gerçekten ciddi bir afet yaşadık. Çoğu evlerde zara var. Evler tamir olmadan eve girilmiyor. Bir yandan yağmur yağıyor. Devletin bir an önce burada gereken çalışmayı yapmasını istiyoruz.”

Köy sakinlerinden Necmi Öztaş, “Ağaçlar bahçelere zarar verdi. Fındıklar döküldü. Hortum burada evlerin çatılarını uçurdu. Zarar var. Allah’tan gelene razıyız. Devlet gereğini yapacaktır” dedi.

Arıları hortuma kapılan Hikmet Kazancı ise “Bütün kovanlarımızı yıktı, bazılarını parçaladı, bazılarını yuvarladı hortum. Şimdi toparlamaya çalıştık ama arılarımızın yüzde 70’i hortumla gitti. Yağmur da yağınca geri gelemedi. Gittikleri yerler uzaktır. Rüzgar hızlı esti. Bölüm bölüm buralarda ölü arılarımız var. Zararım 160 bin lira gibi bir rakam” diye konuştu.

(BirGün, Hürriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.