Doğa MücadelesiGünün ManşetiManşet

Fındıklı halkı HES’çileri bir kez daha kovaladı

0

Rize’nin Fındıklı ilçesinde hidroelektrik santral (HES) yapmak isteyen HES’ci şirket halk bilgilendirme toplantısı yapmak istedi. Ancak, Fındıklı halkının protestosu ile karşılaştı. HES’çi şirket kaçtı Fındıklı halkı kovaladı.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde Fındıklı Dereleri Koruma Platformu üyeleri ve yaşam savunucuları HES’çi şirketleri protesto etti. Fındıklı Meydanı’nda toplanan her yaştan yaşam savunucusu, HES’çi şirketin halk bilgilendirme toplantısı yapacağı Fındıklı Halk Merkezi’ne kadar, “Fındıklı’da HES istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı terk edin” yazılı pankart ve “HES yapma boşuna yıkacağız başına”, “HES’çi şirket Fındıklı’yı terk et” sloganları ile yürüdü. Kortejin en önünde kadın ve çocukların görüldüğü yürüyüş boyunca sloganlar hiç susmadı.

Boş salona bilgi vermek istediler

Halk Eğtim Merkezi önüne ulaşan yaşam savunucularından bir grup toplantıda gözlem yapmak üzere toplantı salonuna girdi. İl Çevre Müdürlüğü’nden ve Çevre Bakanlığı’ndan temsilcilerin de olduğu toplantı bir hayli tartışmalı geçti. Yaşam savunucularından Avni Ertaş, şirketin bilgilendirme toplantısını yapmaması gerektiğini çünkü halkın dışarıda HES’i protesto ettiğini söyledi. Avni’nin sözlerini dikkate almayan heyet HES projesini boş salona anlatmaya başlayınca yaşam savunucuları tepki gösterdi.

Bakanlığa gerçek olmayan fotoğraflar sunulmuş

“Biz bu HES’i sizin anlatmaya çalıştığınız projeyi çok iyi biliyoruz” diyen Avni, dosyada yer alan iki fotoğrafın Fındıklı’nın köylerine ait olmadığını ve Çevre Bakanlığı’na yalan bir dosya sunulduğunu söyledi. Bunun üzerine başlayan sözlü tartışmalar sonucunca kendisini Rize İl Çevre Müdürü olarak tanıtan kişi, “Tutanağı tutuyoruz. Burada toplantı yapılmıştır” ifadesini kullanınca tartışmalar derinleşti.

Halk pencereden salona girdi

Bunun üzerinden içerden gelecek haberi horonlarla bekleyen Fındıklı halkı duruma tepki göstermek için binaya girmek istedi ancak polisler tüm kapıları kapadı. Bunun üzerine Fındıklı halkı pencereleri açarak içeri girdi ve toplantının yapıldığı salona ulaşıp kapıları kapattı. “Bu tutanak değişmeden bu binadan çıkamazsınız çünkü biz o toplantıya katılmadık burada toplantı yapılmadı” ifadelerini kullanan halk ve HES’çi şirket ve görevliler arasında uzun süreli tartışmalar yaşandı.

İçerde bunlar olurken dışarıda da “Direne direne kazanacağız” sloganlarının yükseldiği görülürken, görevliler tutanağı halkın istediği gibi değiştirme sözü verdi.

Fındıklı halkının direnişi horonlarla devam ediyor.

 

Haber: Evrim Kepenek

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.