DünyaManşet

Fransa’da Le Pen kaybetti, Macron yeni Cumhurbaşkanı

0

Fransa’da gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez aday Emmanuel Macron cumhurbaşkanı seçildi. Seçimlerin ilk turu 23 Nisan’da en çok oyu alan diğer aday aşırı sağ Ulusal Cephe’den Marine Le Pen’e karşı yarışan Macron,  ikinci turda rahat bir zafere ulaştı. İlk tahminlere göre, Macron oyların yüzde 65,5’ini aldı.

Sandıkların büyük kent merkezlerinde TSİ 21:00’da kapanmasının ardından açıklanan sonuçlara göre kendisini merkezde ve ekonomi politikalarını liberal olarak konumlandıran Macron önümüzdeki beş sene boyunca Fransa’yı yönetecek.

Seçimlere katılım oranı yüzde 65 civarında kaldı. İlk turda ise bu oran yüzde 79 civarındaydı. Her iki adayın ilk tur seçimlerinde aldıkları toplam oyun yüzde 45’i geçmemesi ve sol eğilimli seçmenin bu turda sandığa gitmemesi bu turdaki katılım oranındaki düşüşe işaret ediyor.

Ancak Macron’un cumhurbaşkanı seçilmesi Fransızların Macron’u gönülden tercih ettikleri anlamına gelmiyor. Reuters haber ajansına göre yeni cumhurbaşkanına oy veren seçmenin yüzde 60’ı Le Pen’i durdurmak için sandığa gitti. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Louvre önünde toplanan destekçilerine seslenen Macron seçmenlerden açık çek almadığının bilincinde olduğunun altını çizdi,

Faşist Le Pen’e oy verenlere de seslenen Macron “Bugün öfkenizi dile getirdiniz, buna saygı duyuyorum. Ve önümüzdeki beş yıl boyunca bir daha aşırı sağa oy vermemeniz için her şeyi yapacağım.” diye konuştu.

Seçim kampanyası boyunca hem AB’ye, hem NATO üyeliğine karşı çıkan Le Pen’in aksine, Macron kendisini küreselci olarak tanımlıyor AB’ye destek veriyor.

(Kaynak:  DW, BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.