Doğa MücadelesiManşet

Edirne’de taş ocağı isyanı: Oksijen yerine toz solumak istemiyoruz!

0

Edirne’nin Mecidiye Köyü bölgesinde açılması planlan 2 yeni taş ocağına karşı çıkan köylüler, yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya başvurdu.

Binlerce turistin dalış için geldiği Saroz Körfezi’nde bulunan bölgede turizm ve tarım alanlarının zarar göreceğini belirten köylüler “Oksijen yerine toz solumak istemiyoruz” diyor.

2006’da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilen bölgede açılmak istenen 2 yeni kalker ocağından toplamda 710 bin ton taş çıkartılması planlanıyor. Ancak Mecidiye sakinleri, 20 hektarlık sahayı etkilemesi planlanan iki yeni ocağın, çevre ve insan sağlığına olumsuz etki yapacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma talebiyle Edirne İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme tarafından geçtiğimiz günlerde ara karar verildiğini dile getiren Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, kalker ocakları için ÇED raporu gerektiğini ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED gerekli değil raporu’ verildiğini, bu kararın iptali için davacı olduklarını söyledi.

Kaçar, “Mahkeme tarafından verilen ara kararda proje alanlarının niteliklerinin araştırlması talep edildi. Her iki ocak, hem sahile çok yakın mesafede hem de ormanlık alana zarar verecek bir alanda açılmak isteniyor. Kalker taşı çıkartmak isteyen özel firmaların proje tanıtım dosyalarında ocak sahasının denize mesafesi 1100 metre olarak gösteriliyor. Ne var ki, açılması planlanan ocakların denize mesafesi 400 ve 850 metrede” dedi.

 

(Milliyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.