EnerjiManşet

2400 yıllık antik kentin içinde jeotermal enerji santrali kuyusu!

0

Aydın’ın en önemli çevre sorunları arasında son yıllarda hızla öne çıkan jeotermal enerji santralleri (JES) sadece çevre ve sağlığa değil kültürler varlıklara da zarar veriyor.

Aydın Çevre Mücadelesi Platformu (AYÇEM) Sözcüsü Metin Aydın, Germencik Tekin köyü yakınlarındaki 2400 yıllık tarihe sahip Magnezia antik kentinin içinde JES sondajları açıldığını dile getirerek ilgili kurumlara suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Tabip Odası’ndan da suç duyurusu

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, Aydın Çevre Mücadelesi Platformu Sözcüsü Metin Aydın, 2016 yılı şubat ayı içinde Aydın Tabip Odası olarak Magnezsia Antik kentine yaptıkları inceleme gezisinde arkeolojik Sit alanı sınırları içinde jeotermal santral için kuyu kazma çalışmaları yapıldığına şahit olduklarını aktararak, konuyla ilgili o günlerde Tabip Odası olarak valiliğe suç duyurusunda bulunduklarını hatırlattı.

Magnezia Antik kentinin İzmir 2 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1991 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak onaylandığını dile getiren Aydın, tabip odasının şikayeti sonrası Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bu konu ile ilgili uzmanlar komisyonu oluşturduğunu ve komisyonun araştırması sonucu “…1.derece arkeolojik sit olarak tescillenen alan içerisinde yol düzeltmesi için bitki alımı ve yol yüzeyine stabilize yol malzemesi dökülmesi suretiyle izinsiz uygulama yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğine karar verildi” kararının verildiğini ifade etti.

JES şirketi antik kentte hâlâ kuyu kazıyor

Aydın’da ekoloji mücadelesi verenler olarak Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı gereği bu 1.derece arkeolojik sit alanında yapılan jeotermal çalışmaların durdurulmasını, bu işlemi yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını beklerlerken antik kente geçtiğimiz günlerde yaptıkları ziyarette bambaşka bir manzara ile karşılaştıklarını belitren Aydın gözlemleri ile ilgili şunları dile getirdi; “Bu Arkeolojik Sit alanında Karizma Enerji A.Ş’ye ait jeotermal kuyunun çakıldığını, kuyu bacasından yoğun gaz salındığını, jeotermal kuyu kazı alanının bu sit alanında bulunan höyüke kadar ulaştığını ve höyüğün kazı içine dahil edildiğini, bu alanda bulunan zeytin ağaçlarının söküldüğünü, sit alanının beton ve topraklar ile doldurulduğunu, jeotermal kuyudan çıkan akışkanın bu alandan 100-150 metre aşağıda bulunan Gümüşçayı’na döşenen borular ile boşaltıldığını,akışkanın dereye boşaltım alanında yoğun duman ve kokuya sebep olduğunu” tespit ettik” dedi. Aydın, yapılan işlemin Çevre Kanunu, Su Kaynaklarını Koruma Kanunu, Jeotermal Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre 1. derece Arkeolojik Sit alanına jeotermal kuyu yapılması işleminin suç olması dışında, jeotermal kuyudan akışkanların Gümüşçayı’na bırakmasının da suç olduğunu ifade etti.

“Endişe duymaktayız”

AYÇEM olarak bu durumu Bölge Jandarma Komutanlığına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Aydın Büyükşehir Zabıta Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunarak gereğinin yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Aydın, “Aydın Çevre Mücadele Platformu olarak Aydın’ın sağlıklı sürdürülebilir geleceğinden endişeliyiz. Yaşadığımız ve tespit ettiğimiz uygulamalar sonucu Aydın’ın kültür, tabiat, tarım varlıklarının geleceğinden de endişe duymaktayız. Platform olarak Aydın Valiliğinin Magnezia 1. Derece Arkeolojik Sit alanında yapılan jeotermal çalışmalar ile ilgili halkı bilgilendirmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

AYÇEM Aydın Valiliğine şu soruları yöneltti:

1) Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun kararında jeotermal kuyu çalışmasının yapıldığı alanın 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğu, çalışmaların izinsiz olduğu, çalışmayı yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerekir kararının gereği olarak ne yapılmış, sonuç ne olmuştur.

2) Bu Arkeolojik Sit alanında yapılan çalışmalar izinsiz ve suç ise 07.05.2017 tarihinde bizlerin tespit ettiği çalışmalar nasıl olmaktadır.

(Evrensel)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.