Hafta SonuManşet

Hüznün, neşenin ve coşkunun sesi Akordeon 188. Yaşında

0

6 Mayıs günü her yıl tüm dünyada Akordeon Günü olarak kutlanmakta. Akordeonun ilk öncüleri Çin’de M.Ö. 1100 yılında ilk kez ortaya çıkmış.

Akordeonun Avrupa macerası ise günümüzden 188 yıl önce başlamış. 6 Mayıs 1829’ da Viyana’ da Cyrill Demian adında bir mucit, 19. Yüzyıl eğlencelerinde güçlü bir müzikal sese duyulan ihtiyaca cevap verecek bir çalgı üretmiş. Adına da Akordeon demiş.

Akordeonun 180. Yaş gününde yani 6 Mayıs 2009’ da da Uluslarası Akordeon Konfederasyonu o günü Dünya Akordeon Günü olarak kutlamaya başlamış…

Avrupa’dan sonra dünyanın birçok bölgesine yayılan akordeon, Kafkasya’ da Garmon, Arjantin’ de Bandoneon olarak karşımıza çıkar. İrili ufaklı daha birçok akordeon çeşidinden söz etmek de mümkün.

Dünya Akordeon Günü bir süreden beri ülkemizde de kutlanıyor.


DÜNYA AKORDEON GÜNÜ KONSERİ: MSGSÜ, FINDIKLI/ 7… paylaşan: ercumentgr
Bu ses kaydını 7 Mayıs 2014’ de İstanbul’ da düzenlenen kutlamada kaydettim. Konserin finalinde bütün akordeonistler ve diğer müzisyenler sahneye çıkmış ve yıllarını arızalı akordeonların tamirine adayan Salih Oktay’ ın girişini takiben tek tek Hatırla Sevgili parçasının yorumuna katılmış ve coşkulu bir finalle şarkı sona ermişti.

O konser müzikleri kadar vefa sözleriyle de aklımda yer eden bir konser olmuştu. Muammer Ketencoğlu konserine başlamadan Salih Usta’ yı izleyicilere tanıştırmış, uzun alkışlara Salih Usta da bir selamla karşılık vermişti. Konserin sonunda bu kez İberya Özkan, Muammer Ketencoğlu’ nun, akordeonun Türkiye’ de tanınmasına kendilerinden çok daha önce başladığından söz ederek teşekkürlerini ifade etmişti. Konserde Edward Aris ve diğer ustalar da unutulmamıştı.

https://youtu.be/dIrVQKi6pq8

Geçtiğimiz cumartesi günü Açık Radyo’ da hazırladığım ve sunduğum Babil’ den Sonra programında akordeonla çalınmış ezgiler dinlettim. Programda bir akordeon ustası, Halk Müziği araştırmacısı ve Açık Radyo programcısı, sevgili arkadaşım Muammer Ketencoğlu’ nun 2010’ da yayınlanan ve kendi bestelerinin yer aldığı Gezgin albümünden 5 bestesine yer verdim.

Programda Fransız Akordeoncu Dominic Rivieri, Bulgar akordeon ustası İbro Lolov, Moldova’ dan Arseni Paniuk, Arjantin’ den Django Spasiuk, İspanya’ nın Bask bölgesinden Kepa Junkera ve Yunanistan’ dan Dimos Vouygikouas’ dan da akordeon ezgileri dinlettim.

Bu yıl Dünya Akordeon günü 8 Mayıs Pazartesi günü saat 19.00’ da İstanbul, Fındıklı’ da MSGSÜ’ nde kutlanacak. Cengiz Berkün, Halil İbrahim Onay, Aydın Çıracıoğlu, Kaan Sancaktar, Hakan Kaya, Burak Günay, Burak Alkan, Muammer Ketencoğlu ve Zurab Tarieladze kutlamada yer alan sanatçılar ve hepinizi kutlama konserine bekliyorlar.

Gürcü Sanat Evi Korosu tarafından gerçekleştirilecek Dünya Akordeon Günü etkinliğine dair facebook sayfasına bu link üzerinden erişim mümkün

Hüznün, neşenin ve coşkunun sesi Akordeona emek verenler sağ olsunlar.

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.