Hafta SonuManşet

[Kedi-Siz] O bir “kedi adam”: Süha Derbent

0

Bir İrlanda Atasözü diyor ki;

Kedilerden hoşlanmayan insanlardan uzak durun.

Oysa yazar da konukları da İrlandalı değil. Onlar sadece kedilere gönül vermişler. Tolga Öztorun her hafta kendi sevdiği kedicileri sizin için misafir ediyor.

[Kedi-Siz] kedisiz yaşayamayanların toplanma noktası. Her cumartesi sizinle…

***

Süha Derbent

Bu köşede hep kedicileri konuk ediyordum, bu defa gerçek bir kediyi konuk ediyorum. O bir “kedi adam”. Onunla tanışmış, hatta çalışmış şanslı insanlardanım. Bir kediyi onun gözü ile görmek, kediciler için bahşedilmiş bir ödül gibidir.

Hayatının yirmi senesini Dünya üzerindeki yedi büyük kedi türünü çekmek için adamış, sonunda başarmış bir fotoğraf sanatçısıdır. Bu büyük kedi de nedir diyecek olursanız; aslan, leopar, çita, kaplan, puma, kar leoparı, puma.

Fotoğraflarına bakınca sanki tüm doğa elbirliği ile ona itaat ediyor hissine kapılıyorum. Koskoca kediler, dağ gorilleri, filler önünde dize gelmiş. O ne isterse o pozu veriyorlar. Tuhaf

Çünkü o Süha Derbent

***

4 – O bir “kedi adam”: Süha Derbent

Tolga Öztorun: Açıkça söyleyeyim, sorular için önceden hazırlanıyorum, bu kadar hayranlık duyunca o soruları seçmek ne zormuş.

Sana neden “Kedi Adam” diyorlar?

Süha Derbent: Sevgili Tolga bunu diyenlere sormak lazım aslında ama ben önce böyle diyenlere teşekkür ederim. Kediye benzetilmek benim için onurdur.

Yeryüzünde en büyük hayranlık duyduğum canlılar elbette insanlar değil kediler. Bu nedenle kedi adam olmak benim için gurur verici. Kendi kişiliğinden ödün vermeden yaşayan bu estetik varlıklar için söylenmiş o kadar çok söz var ki. Ama bir tanesi çok iyi özetliyor. Leonardo da Vinci kediler için “doğanın başyapıtı” demiş.

Benim belki sadece küçücük bir özelliğim onların mükemmel yanlarından sadece bir tanesi ile örtüşebilir. Hedefe odaklılık.  Bundan mı dediler acaba bilmiyorum ama…

Tolga Öztorun: Neredeyse otuz senedir her boydan kedileri çekiyorsun. 2010 senesinde bu deneyimini bizler ile; 7Kedi sergisinde paylaştın. Hazırlık aşamasında kim bilir neler yaşanmıştır?  Büyük kediler arasında çekmekten en keyif aldığın hangisi?

Süha Derbent: Bu soruya şaşırtıcı ve farklı bir yanıt veremeyeceğim. Yanıtım çok bilindik. Dünyada üstüne en çok söz söylenmiş, en çok şiir/kitap yazılmış, en çok film çevrilmiş ve en çok efsane anlatılmış olan kaplan benim de favorim.

Özellikle gözlerine bakmak ve onunla göz göze gelebilmek benim için yerini hiç bir şeyin tutmayacağı bir ayrıcalık. Hipnotik bakışları olan kaplanlara bakınca büyülenmemek ve aşık olmamak mümkün değil.

Tolga Öztorun: Biraz hayvan hapishanelerinden konuşalım istiyorum. Büyük kedileri çok iyi tanıyorsun, bir yerde kafeste veya eğlence sektörüne köle edilmiş hayvanlı sirklerde dev kedi gördüğünde ne hissediyorsun?

Süha Derbent: Her şeye hakim ve sahip olma çabası tek bir canlıya atfedilmiş büyük bir zavallılıktır. Bu insanın en zayıf tarafı bence. Büyük bir yanılgıdan ibaret. İnsan bunu anladığında ki anlayacağını sanmıyorum belki bir şeyler değişebilir.

Doğasından koparılan canlıların psikolojileri bozuk bir şekilde kendi beklentilerini karşılamak amacı ile bencilce sergilenmesi insanın bu zayıflığının en büyük kanıtıdır.

Tolga Öztorun: Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın.

Süha Derbent: Sen de, yeni bir film projesi bekliyoruz senden…

 

*** Röportaj fotoğrafları Mehmet Turgut tarafından çekilmiştir. Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

 

Röportaj: Tolga Öztorun

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.