Doğa MücadelesiManşet

Anayasa Mahkemesi’nden Peri Suyu’na yapılan barajla ilgili ‘mülkiyet hakkını ihlâl’ kararı

0

Dersim’deki Peri Suyu’na inşa edilen Pembelik Barajı’na ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan bireysel başvuruda karar çıktı.

Anayasa Mahkemesi, Peri Suyu’nun Dersim ile Elazığ arasındaki Akkuş köyünde yakınlarında Limak Holding tarafından yapılan Pembelik Barajı’na ilişkin kararını açıkladı. Yapımına 2008 yılında başlanan Pembelik Barajı ve HES projesi, onaylı imar bulunmadığı için mahkeme tarafından durdurulmasına rağmen kaçak olarak inşa edilmişti.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan acele kamulaştırma kararının mahkeme tarafından durdurulmasına karşın kamulaştırma işleminin sürmesi nedeniyle yaşam savunucuları tarafından mülkiyet haklarının ihlâl edildiği gerekçesiyle Hüseyin Akyol, Ali Haydar Akyol, Ali Ekber Akyol ve Mazruha Taydaş tarafından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru kabul edildi.

Başvuruculara maddi ve manevi tazminat ödenecek

Anayasa Mahkemesi, başvuruculara 4 bin 800 lira maddi, 5 bin lira da manevi tazminat ödenmesine karar verirken, mülkiyet hakkının ihlâl edildiğine oy çokluğuyla hükmetti.

“Bizim önceliğimiz tazminat değildi”

Anayasa Mahkemesi’nin kararını Yeşil Gazete’ye değerlendiren avukat Mehmet Horuş, “Acele kamulaştırma kararının anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 No’lu Protokolü’ne aykırı olduğunu Danıştay defalarca tespit etti. Fakat, Danıştay’dan bu yöndeki ihlâl kararlarını almamıza rağmen, bir tür oldu bittiyle, yaşam alanlarımıza el konularak projeler hayata geçiriliyordu. Anayasa Mahkemesi, bugünkü kararıyla temel hak ve özgürlüklerle bağını kurdu. Bir miktar da tazminat ödenmesine karar verdi. Bizim önceliğimiz tazminat değildi. Bizim önceliğimiz, yaşam alanına müdahaleydi. Anayasa Mahkemesi, çevre hakkıyla ilgili ihlâl talebimizi, zaten mülkiyet hakkıyla ilgili ihlâl kararı verildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bıraktı. Bu yönüyle karar bizim taleplerimizi eksik karşılamış oldu.” diye konuştu.

2015’te su tutmaya başlayan baraj nedeniyle 15 köy sular altında kalmıştı.

(Can Bursalı – Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.