Günün Manşetiİklim ve EnerjiManşet

İklim İçin hey hey, ho ho!

0

Merhaba sevgili Yeşil Gazete İklim İçin okuyucuları,

Bu hafta sizi en sevdiğim İngilizce eylem sloganı olan “Hey hey, ho ho! Donald Trump/Fossil fuels/racism/sexims (buraya nefret ettiğimiz bir öğe yerleştiriyoruz) has got to go!” ile karşılamak istedim. Türkiye’de bu “Hey hey, ho ho! Faşizm has got to go!” olarak söylenebilir. Ya da “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”. Gerçekten Wikipedia’nın yasaklanmasından sonra sıranın gündüz kuşağı evlilik programlarına geleceğini kim nereden bilebilirdi?

Neyse konumuz Türkiye’nin son dönem yasakları değil, iklim değişikliği. Geçen hafta Yeşil Düşünce Derneği’nde çalışma arkadaşım yüksek lisans tezinde iklim değişikliği ile ilgili bir bölüme takıldığını söyledi ve benden yardım rica etti. Bölüm şunu diyor (daha iyi açıklamak için Wikipedia’ya baktım ama göremedim – sayfayı):

Küresel ısınmada bardağı taşıran son dakika olduktan sonra olabilecekleri bilimsen anlamda kestirmemiz mümkün değil. İklim değişikliğinde “positive feedback loop / pozitif geribesleme döngüsü” dediğimiz döngüler var. Örneğin, iklim değişikliği nedeniyle kutuplardaki buzullar eridiği zaman ortaya çıkan siyah okyanus daha fazla güneş ısınını gezegene çekiyor ve küresel ısınmayı arttırıyor. Veya permafrost (donmuş buzul ve fosiller) iklim değişikliği nedeniyle eridikleri zaman ortaya karbondiokist ve metangazı çıkıyor ve bu gazlar daha çok iklim değişikliğine neden oluyorlar. Bu metinde de bir eşik aşıldığı zaman yapılan bilimsel varsayımlara göre bölgesel olarak 10 sene içinde ortalama sıcaklıklarda 18 dereceye varan sıcaklık değişimleri görebileceğimizden bahsediyor. Bunu açıkladığım zaman aldığım tepki tam olarak şuydu:

Bir eşiği daha aştık:

Atmosferdeki karbondioksiot seviyesi milyonda 410 parçacık oldu. 18 Nisan 2017 tarihinde ilk defa atmosferdeki karbon dioksit seviyesini 410 ppm olarak gözlemledik. Milyon yıl boyunca karbondioksiyt seviyesi hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Yeni atmosferimiz daha çok sıcak hava tutuyor ve de iklimin daha hızlı değişmesine neden oluyor.

Trump’ın görevdeki 100. Gününde iklim eylemi:

29 Nisan 217 Cumartesi günü Trump’ın resmen ABD Başkanı olarak 100.günüydü. O gün iklim aktivistleri sokağa döküldüler. Başta Washington DC olmak üzere Seattle, Boston ve San Francisco’da yüzlerce yürüyüş yapıldı.

Washington’da Beyaz Ev’e doğru yürüyen kalabalığın Trump’ın göreve başlama törenine katılanlardan çok daha büyük olduğunu söylemek mümkün. Eylemciler Trump’ın göreve başladığından beri madencilik, petrol ve kömürlü termik santraller konusundaki kısıtlamaları geri almasına karşı olduklarını söylediler.

Trump’ın bu 100 günde yaptıklarını eski İklim İçin köşe yazılarından okuyabilirsiniz.

***

Bu haftanın İklim İçin şarkısı:

Peyk – Don Kafa

***

İklim İçin radyo programı her Salı saat 10.00’da Açık Radyo’da yayınlanıyor. Programı buradan dinleyebilirsiniz.

You may also like

Comments

Comments are closed.