Doğa MücadelesiManşet

HES’çi şirket Fındıklı’da SİT alanı kararının kaldırılması için dava açtı

0

15 yıldır doğal yaşam alanlarını korumak için mücadele eden, hiçbir HES şirketi, taşocağı ve benzer projelere bir tek kazma dahi vurdurmayan Fındıklı halkı, HES’lere karşı yeni bir mücadele sürecine daha giriyor.

Birgün’den Ömer Şan’ın haberine göre Daha önce Fındıklılı köylüler ve yaşam savunucularının başvurusu ile zamanın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca. Doğal SİT Alanı ilan edilen Arılı Vadisinde, hidroelektrik santrali (HES) yapmak isteyen şirket, SİT kararının kaldırılması için dava açtı.

Fındıklı’da ayrıca daha önceden iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açılan HES için ilçede yapılmak istenen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Sürecine Halkın Katılımı Toplantıları’, Fındıklı halkı tarafından protesto edilerek iptal edilmiş ve ileri tarihe ertelenmişti. Şirket ve toplantıyı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ilçede yapılamayan Hayat HES’in ÇED Sürecine Halkın Katılım toplantısının 9 Mayıs’ta yapılacağı bildirildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş, Fındıklı halkının yeni bir mücadele süreci başlattığını, HES ve benzeri projeleri bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da izin verilmeyeceğini kaydetti.

İlçenin, organik tarım havzası konumunda olan, hayvancılık sertifikalı organik arıcılık ve çay tarımının yapıldığı Yaylacılar Köyü sınırları içerisinde yapılması planlanan Hayat HES projesine ilişkin hiçbir çalışma yaptırmadıklarını anlatan Ertaş, “ÇED toplantısı yapmak istediler, protesto ettik, ertelediler. Referandum öncesinde yapacaklardı, onu da ertelediler, biz yine de tepkimizi ve kararlılığımızı ortaya koydu. Yapılan açıklamalara göre Hayat HES için 9 Mayıs’ta şirket yetkilileri ile ilgili kurum yetkililerinin katılacağı ÇED toplantısı yapılacakmış. Şimdiden onlara nasıl bir karşılama yapsak diye düşünüyoruz” dedi.

 

(Birgün)

You may also like

Comments

Comments are closed.