DünyaManşet

Şengal operasyonuna ABD ve Rusya’dan tepki

0

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve ABD Askeri Sözcüsü, Türkiye’nin Rojava ve Şengal’de yürüttüğü hava harekatına tepki gösterdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının  “Türkiye’nin Sincar ve Karakoçak’taki operasyonları kabul edilemez”  şeklindeki açıklamasında sonra ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay John Dorrian da Türkiye’nin bildirimi IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi açıklamasını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’deki operasyona tepki gösterdi. Açıklamada, “Türkiye’nin bu adımlarından endişeliyiz. Sincar ve Karaçok operasyonu kabul edilemez. Operasyonlar bölgedeki gerilimi tırmandırıyor. Türkiye’nin adımları ortak mücadeleye hizmet etmiyor” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy da, Rusya’nın Suriye hava sahasının tamamını kontrol ettiğini belirtti.

Rudskoy, “Suriye’deki askeri faaliyetlerin yönetilmesi amacıyla çok kademeli idare sistemi kuruldu. Bu, Rusya’nın Hmeymim üssünden Suriye hava sahasının tamamını kontrol etmesine imkan sunuyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Gatilov da “Türkiye’nin eylemleri konusunda bizi bilgilendirip bilgilendirmediğini bilmiyorum. Fakat bunun gibi onaysız düzenlenen her askeri operasyon bölgedeki genel duruma ve müzakere sürecine olumsuz etki ediyor” demişti.

IŞİD’e’ karşı savaşan ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, Türkiye’nin Karaçok ve Şengal’e düzenlenen hava operasyonunu, saldırıdan ‘bir saatten az süre önce’ kendilerine bildirdiğini söyledi.

ABD Hava Kuvvetleri’nden Albay John Dorrian, “Hava saldırılarının gerçekleşmesinden bir saatten daha kısa süre önce bilgi verildi. Bu yeterli değil. IŞİD’e karşı savaşta bir ortaktan ve müttefikten bekleyebileceğiniz türden bir koordinasyon değildi; bu, bir bildirimdi” dedi.

kaynak: www.artigercek.com

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.